1 серпня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 1 серпня, День подруги. Віряни вшановують пам’ять Макрини Молодшої. До Нового року залишилось 152 дні.

1 серпня 2023 року — вівторок. 524-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 1 серпня, церковне свято

1 серпня в церковному календарі – день пам’яті Макрини Молодшої. Вона була сестрою Василія Великого, народилася в Кесарії Каппадокійській 324 року. Батько обрав для неї чоловіка, за якого дівчина повинна була вийти заміж у віці 12 років. Але її наречений раптом помер. Тому Макрина вирішила присвятити своє життя Богу. Коли помер батько, дівчина допомагала своїй матері виховувати інших дітей, серед яких був і Василій. Саме вона сильно вплинула на їх християнську освіту.

Макрина разом зі своєю матір’ю відійшла від світського життя приблизно 357 року. Вона навіть стала настоятелькою однієї з перших спільнот для монахинь в Малій Азії. Померла 380 року.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено вбивати птицю та домашню худобу, це може накликати хворобу на члена сім’ї.
  • Не варто готувати квашену капусту чи солити огірки.
  • Не можна сваритися, лаятися, лихословити.

Які сьогодні іменини: Григорій, Дмитро, Митрофан, Роман, Степан, Євгенія.

Талісманом людини, народженої 1 серпня, є турмалін. Один із найвідоміших у світі мінералів. Здавна вважалося, що турмалін допомагає лікувати різні хвороби, зокрема, зміцнює опорно-руховий апарат.

Який сьогодні день в Україні і світі

1 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Від 1 до 7 серпня щороку (починаючи від 1990 року) в світі проводять тиждень підтримки грудного вигодовування. Створили його на честь Декларації “Іноченті”, підписи під якою поставили представники урядів багатьох країн, ВОЗ, ЮНІСЕФ та деяких громадських організацій.

Також 1 серпня День інкасатора в Україні. Професійне свято тих, хто, ризикуючи своїм життям, щодня перевозить гроші, цінні папери, ювелірні вироби, дорогоцінні метали. Також ці люди повинні вміти виконувати обов’язки касира, розбиратися в банківських документах і приладах.

А ще 1 серпня святкують День подруги. Хоча ця дата і не є офіційною, проте вона є чудовим приводом подарувати своїй подрузі приємні слова, невеликий подарунок або просто прийти в гості на філіжаночку чаю. Свято виникло в США, але за короткий проміжок часу стало популярним в інших країнах світу. Прийшло воно і до України.

1 серпня Універсальний день народження вихованців в притулках для тварин. Свято зареєстрували 1992 року під егідою міжнародної спільноти прав тварин. Головна його мета полягає в приверненні уваги до проблем тих тварин, які опинилися на вулиці через різні причини: безвідповідальність людей чи навіть їхню жорстокість.

Також 1 серпня починається Міжнародний тиждень клоунів. Це професійне свято клоунів всього світу. Хоча всі ми звикли бачити клоуна кумедним та веселим, їхнє життя далеко не завжди радісне. Адже смішити людей — це важка праця, до якої завжди потрібно ставитися з повагою. Саме тому члени Американського клубу клоунів подали прохання у сенат створити окремий день для вшанування професії. Сталося це 1967 року.

А ще 1 серпня День працівника технічної підтримки. Неофіційне професійне свято, яке вшановує людей, що допомагають вирішувати проблеми, які виникають у користувачів технічних послуг та продуктів. Свою службу технічної підтримки завжди мають компанії, які виробляють ґаджети, програмне забезпечення чи надають послуги мобільного зв’язку.

1 серпня Всесвітній день боротьби з раком легенів. Приблизно 10% випадків від всієї кількості онкологічних захворювань припадає на рак легенів. На жаль клінічно ця хвороба проявляє себе вже на III-IV стадіях, коли більшість методів терапії малоефективні.

Також 1 серпня святкують Міжнародний день “чайлдфрі”. Чайлдфрі — це чоловіки та жінки, які свідомо не бажають мати дітей. Вони вважають, що материнство не є обов’язковим покликанням всіх жінок і відстоюють право на цю думку. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб привернути увагу до недоліків патріархальної системи, коли жінка практично не має права вибору у питаннях народжування дітей.

А ще 1 серпня Всесвітній день скаутської хустки. Цей атрибут вказує на належність до певної організації, доводить, що людина підтримує основні принципи руху та є його рекламою. Перші скаути з’явилися в серпні 1907 року. Тоді експериментальний табір з 20 хлопчиків на острові Браунсі у Великій Британії був створений Робертом Баденом-Павеллом.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...