Що змінюється з 1 серпня: податки, виплати для ВПО та перевірки від податкової

16 small white piggy banks placed randomly on green surface, high angle of view

Поділитися новиною

Відсьогодні не діють податкові пільги, повертаються перевірки, скасовується низка виплат для ВПО та по-новому працюватиме поповнення банківських карток через термінали. Пояснюємо, що буде по-новому з 1 серпня:



– скасовується можливість сплачувати єдиний податок за пільговою ставкою 2%, що діяла з березня 2022 року

Платники, що сплачували 2% ЄП, з 1 серпня можуть подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування вони бажають перейти. Без подання заяви платник автоматично переводиться на систему, на якій він перебував до обрання 2% ЄП. Ті, хто в поточному році вже перейшов з 2% ЄП на загальну систему, можуть знов перейти на спрощену систему.

– повернення податкових перевірок, але не в повному обсязі

ДПС зможе проводити документальні позапланові перевірки за окремими підставами, що передбачені нормами Податкового кодексу. Планові перевірки до кінця воєнного стану проводяться виключно щодо суб’єктів господарювання у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, у сфері грального бізнесу, та тих, які надають фінансові, платіжні послуги. Також у період з 1 серпня 2023 року і до кінця воєнного стану встановлюється мораторій на проведення документальних перевірок з питань сплати ЄСВ.

– перехідний період для повернення РРО

Платники податків звільняються від відповідальності за порушення в сфері застосування РРО, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, а також за порушення в сфері сплати ЄСВ, вчинені з початку воєнного стану й до 1 серпня 2023 року.

– поповнення карток через термінали

З 1 серпня для поповнення банківської картки через термінали самообслуговування треба вказати номер свого телефону, отримати на нього пароль, ввести його та поповнити картку. Не треба це робити при оплаті комуналки, придбанні квитків на транспорт (міський, приміський та залізничний), поповненні проїзних, сплаті штрафів та податків, зборів та всього іншого адміністративного.

– погоджені виплати для військовослужбовців

Після тривалих конфліктів, обговорень та популістських заяв, фіналізований варіант вступив в силу. Відтепер за виконання бойових завдань оборонці отримуватимуть від 30 000 до 100 000 грн, через поранення – 20 100 грн, курсанти матимуть 2 350 грн, а інструктори у військових частинах – від 15 000 до 30 000 грн.

Також захисники зможуть розраховувати на 30 календарних днів відпочинку на рік.

– жорсткіші вимоги до виплат для ВПО

Внутрішньо  переміщеним особам, які виїхали за кордон і перебувають там (без поважної причини) понад місяць виплати від уряду будуть скасовані. Для підтвердження “поважної причини” – відрядження, стажування, лікування, догляд за хворою дитиною, смерть близької людини – потрібне документальне свідоцтво.

– більше варіантів участі в програмі “єОселя

З 1 серпня отримати пільгові кредити за ставкою 7% можуть ветерани та учасники бойових дій, сім’ї загиблих, ВПО та ті, хто не має житла.

– підвищення пенсій

Тих, кому цього місяця виповниться 70, 75 чи 80 років, очікує підвищення за віком: 300, 456 чи 570 грн відповідно.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...