Гадячанин – учасник навчань піхотних снайперів за проектом «Звіролови»

Поділитися новиною

«На війну я потрапив задовго до мобілізації. Опинився в руках окупантів на Сумщині, дивом врятувався. Тепер маю до них особистий рахунок», — каже боєць 32 окрема механізована бригада на ім’я Мартін і з таким самим позивним.

Колишній водій, він говорить дуже спокійно, добираючи слова. Носить на рукаві патч з назвою рідного міста — «Гадяч». В руках у нього польська штурмова гвинтівка Grot, а на ній — новенький приціл, виданий та налаштований фахівцями «Повернись живим»: Мартін є одним із учасників навчань марксменів (піхотних снайперів) за проєктом Фонду — «Звіролови».

«У березні 2022 я був одним з тих, хто погодився відвезти гуманітарку з Полтавщини в окупований росіянами Тростянець. Хлопці, які вже подолали цей маршрут, розповіли, як сільськими дорогами та ґрунтовками оминути всі російські позиції, — пригадує Мартін. — Туди доїхав без пригод, вивантажився. А дорогою назад бачу: стоять. Машина була вже без вантажу, тож орки перерили все в кабіні, всі мої особисті речі. Роздягли до спіднього — шукали татуювання. Мені погрожували, а між собою радилися, що зі мною робити. Зрештою, сказали: «Маєш 20 секунд, щоб поїхати геть. Потім — стрілятимемо».

Через декілька місяців, коли Мартін отримав повістку, в нього не було жодних питань про те, що він робитиме у війську. Новобранець почав завзято навчатися.

«Ми пройшли стрілецькі курси на українському полігоні. Далі — база в Німеччині, де натовські інструктори навчали нас основам піхотного бою та штурмових дій. Під час пристрілки зброї американський інструктор трохи підкрутив мій приціл, і кулі стали лягати в «дев’ятку» та «десятку». «Молодець, — каже. — Снайпером будеш. Розряджай зброю та здавай магазин».

Під час навчань із фахівцями «Повернись живим» його кулі так само лягали в центр мішені та в гонги на всіх відстанях, аж до 600 метрів.

«Коли є змога впіймати інтернет — читаю все, що можу знайти про піхотних снайперів. Як їх навчають, які задачі вони мають у війську. На відміну від звичайного піхотинця з «калашем», я маю вести ефективний вогонь не на 100 метрів, а на 300, 600, а якщо постаратися, то й на 800 метрів. На щастя, мені в житті трапилися інструктори, яких слухаєш на одному диханні».

У рамках проєкту «Звіролови» фонд «Повернись живим» навчатиме 600 (‼️) марксменів для 10 бойових бригад.

Також бійці отримають 600 прицілів, зокрема, 100 тепловізійних, кріплення до них, мішені та стрілецькі гонги. Загальна вартість проєкту — близько 25 мільйонів гривень. Очікуваний результат: насичення українських підрозділів краще навченими і точними стрільцями, критично потрібними як у наступі, так і в активній обороні.

Фонд «Повернись живим»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...