30 червня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 30 червня, Всесвітній день соціальних мереж. Віряни вшановують пам’ять мучеників Мануїла, Савела та Ізмаїла. До Нового року залишилося 184 дні.

30 червня 2023 року — п’ятниця. 492-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 30 червня, церковне свято

30 червня в церковному календарі — день пам’яті мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. Вони були рідними братами, які походили зі знатного перського роду. Їх батько був язичником, а мати сповідувала християнство. Саме вона виховала своїх синів у християнських традиціях. В зрілому віці пішли брати на військову службу. Там їх відправили до царя Юліана Відступника, щоб укласти мирний договір. Але цар, дізнавшись, що перед ним християни, одразу кинув братів до темниці. Довго мучив воїнів, але не зміг змусити відректися християнства. Тому просто наказав їх стратити.

Що не можна робити в цей день

  • Не позичайне гроші і не віддавайте нічого цінного з оселі.
  • Не можна лаятися або сваритися.
  • Не варто нехтувати своєю безпекою та виходити з дому.

Народні прикмети і традиції на 30 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: ввечері на небі веселка — до гарної погоди;
  • до 9 ранку латаття з води не підняло листя — буде негода;
  • гроза цього дня — до великого врожаю;
  • дощ почався після полудня — литиме весь день;
  • на траві зранку немає роси — скоро піде дощ;
  • захід сонця жовтий, золотистий, але не червоний — наступний день буде теплим та ясним.

Іменини: Кирило, Микита

Талісманом людини, народженої 30 червня, є турмалін. Цей мінерал був відомий ще лікарям Стародавнього Риму та Візантії. Здавна вірили, що турмалін здатний створити навколо свого власника захисне поле.

Який сьогодні день в Україні та світі

30 червня в Україні та світі святкують Всесвітній день соціальних мереж. Соціальними мережами називають особливі онлайн платформи, де можна ділитися своїми думками, ідеями та інформацією з іншими людьми. Завдяки соціальним мережам ми завжди перебуваємо на зв’язку з близькими людьми, можемо спілкуватися з ними. Окреме свято було створене 2010 року за ініціативи однієї з медіа-компаній у США.

Також 30 червня Міжнародний день астероїда. Дату ухвалила Генеральна Асамблея ООН як відповідь на звернення Асоціації дослідників космосу. Цікаво, що тоді до групи ініціаторів створення окремого свята увійшов навіть гітарист гурту Queen Браян Мей, який є також і видатним астрофізиком. Головною метою Міжнародного дня астероїда є привернення уваги до цих космічних тіл, які постійно несуть загрозу людству, а також заходи, покликані вберегти наше майбутнє від глобальної катастрофи.

А ще 30 червня Міжнародний день парламентаризму. Він був затверджений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Головна мета цього дня полягає у тому, щоб підвищити грамотність людей у питаннях роботи вищого законодавчого органу, його можливостей і завдань.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...