Ворог використовує тактику техногенних катастроф

Поділитися новиною

Запорізька АЕС є найбільшою в Європі атомною станцією з шістьма реакторами. Енергоблоки атомної електростанції з березня 2022 – го поступово були зупинені. П’ять із шести енергоблоків у стані холодного зупину, Енергоблок 6 перевели в холодний зупин у квітні. П’ятий енергоблок досі перебуває у стані гарячого зупину.

Голова ГУР Кирило Буданов 25 червня заявив, що ситуація навколо ЗАЕС «ніколи не була настільки серйозною, як зараз». За даними української сторони, російські війська замінували ЗАЕС по периметру станції. Із його слів, план підриву окупантами АЕС вже повністю розроблений та затверджений. Те, що зараз росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС, заявив і Президент Володимир Зеленський.

Це вже не перше попередження про можливий теракт на ЗАЕС, тож цього разу серйозної паніки серед українців не було, але хвиля занепокоєння все ж проколотилась соцмережами і в публічному просторі. Ситуація дійсно небезпечна, однак фахівці закликають зберігати спокій і кажуть, що «другого Чорнобилю» очікувати все ж не варто, але треба бути напоготові.

У МВС зазначають, якщо росіяни таки наважаться здійснити теракт, люди отримають чітку інструкцію із вказівками та правилами поведінки на цей період часу. Найближчими днями в країні проведуть навчання з перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів із перевіркою радіаційного фону. Міністр наголосив, що все обладнання з вимірювання радіації відкаліброване і готове до роботи. 

Рекомендації як діяти при потенційній аварії опублікувало Міністерство охорони здоров‘я. Головні поради — залишатись в приміщенні, за можливості прийняти душ, та одягти чистий одяг.

Також фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки пояснили, чи варто наперед вживати препарати йоду. Тому що на тлі загрози українці почали цікавитися цим питанням, а дехто – вже почав пити таблетки чи настоянки.

«Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. Сам йод є токсичним, та вживання його безконтрольно може призвести до смерті. До того ж, жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики», – наголосили фахівці із ґрунтовним поясненням.

Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупинки у вересні 2022 року. Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблоку на потужності. Водночас останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупинки у вересні 2022 року. Це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше дев’ять місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу. Зазначають, що при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

Але це не означає, що зупинені блоки зовсім безпечні, адже там є інші радіоактивні елементи, і у випадку аварії можливий їх викид у навколишнє середовище. Якщо таке станеться, то діяти потрібно буде в залежності від інтенсивності і величини аварії.

Які ж наслідки вірогідні? Старший науковий співробітник Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України  Олена Паренюк вважає, що найбільша ймовірна загроза, полягає у можливому забрудненні води. Науковець порівнює викид радіонуклідів з розсипаною сіллю. Якщо це станеться на проммайданчику ЗАЕС, то «сіль» можна буде зібрати там же, однак якщо піде дощ і змиє її у річку, то там вода також стане радіоактивною «ропою».

У такому разі рекомендації наступні: обмежити перебування на відкритому повітрі, не вживати продукти і воду, що можуть бути забрудненими радіацією. Які саме це продукти і де потрібні ці обмеження, повідомлять у випадку небезпеки ДСНС і органи місцевого самоврядування.

До речі, науковці впевнені, що Україна – це одне з найкращих місць у світі, де можна пережити атомну катастрофу. Бо ми вже маємо досвід Чорнобиля і знаємо, як вирощувати урожай на забруднених територіях, без ризиків для здоров’я споживача. Так, звісно, якщо щось станеться, на забруднених територіях буде не просто жити, однак це однозначно не кінець світу.

Втім, варто готуватися до будь яких сценаріїв. Адже росія – це неадекватний терористичний суперник, який не маючи переваги на полі бою, вдається до тактики техногенних катастроф, щоб зменшити чи унеможливити контрнаступ ЗСУ. Проте, і панікувати передчасно не потрібно. Навіть у випадку виникнення негараздів на Запорізькій АЕС вже розроблений план заходів, щоб запобігти великій аварії і суттєво зменшити її наслідки.  

Тим часом, згідно отриманих розвідданих від США та Великої Британії,  загроза підриву російськими окупантами Запорізької АЕС поки що не на порядку денному. У країн-партнерів є можливості для відстеження радіоактивності біля станції. При реальній загрозі Україна буде попереджена.

«БМ»

За останніми даними розвідки на 30 червня, загарбники поступово залишають територію Запорізької атомної електростанції. Одними з перших у бік Криму зі станції поїхали троє керівників від “Росатому”. Рекомендації евакуюватися отримали і українські співробітники, які пішли на співпрацю з росіянами — вони мають від’їхати до 5 липня.
“Також на території самої ЗАЕС та в місті-супутнику станції Енергодарі поступово зменшується кількість військових патрулів. Персоналу, що залишається на станції, дано вказівку “в разі будь-яких аварійних ситуацій звинувачувати Україну”, — повідомляють у ГУР.


LIVE OFFLINE
track image
Loading...