8 червня – все про цей день

Поділитися новиною

8 червня, Всесвітній день океанів. Віряни вшановують пам’ять святого апостола Карпа. До Нового року залишилось 206 днів.

8 червня 2023 року — четвер. 470-й день війни в Україні.

Яке 8 червня церковне свято

8 червня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Карпа. Належав він до числа 70 апостолів і довгі роки витратив на те, щоб читати проповіді у Фракії. Прославляв він віру в Христа, звертався до язичників, підтримував інших вірян в їхній вірі. Також він був єпископом на острові Крит. В церковних переказах існує кілька версій його смерті, тому можна стверджувати, що істинна не відома і досі.

Що не можна робити цього дня

  • Після заходу сонця не прибирайте в будинку, тому що будуть хворіти члени родини.
  • Не вирушайте в далекі подорожі і не змінюйте цього дня місце проживання.
  • Уникайте конфліктів, тому що день може принести чимало несподіванок і не всі вони будуть приємні.

Народні прикмети і традиції на 8 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: літає багато комарів — будуть теплі дні;
  • якщо стрибає багато коників — буде тепло, але йтимуть дощі;
  • риба підпливає до поверхні водойм, інколи вистрибує з води — чекайте на сирі дні;
  • голосно кумкають жаби — найближчі дні будуть дощовими;
  • вночі заморозки — ще 40 днів ранки будуть холодними.

Іменини: Олександр, Георгій, Іван, Карпо, Макар, Маркіян, Олена.

Талісманом людини, народженої 8 червня, є берил. Камінь буває практично всіх кольорів. В давнину берил використовували для лікування жіночих захворювань. Також вірили, що камінь є захисником сімейного вогнища, добрих взаємин між батьками і дітьми.

День в Україні і світі

8 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день океанів. Свято було встановлено ООН для подолання проблем Світового океану, а також підвищення обізнанності про нього. Близько 70% поверхні Землі вкривають океани, тому вони є найбільшої біосферою планети і домівкою для 80% всіх видів живих організмів. Наша планета унікальна саме завдяки наявності великої кількості води, адже на більшості її або немає, або мало або вона перебуває в стані парів чи вічної криги.

Також 8 червня Міжнародний день домогосподарки і домогосподаря. Запровадили свято за ініціативи Габріели Дельгадо — працівниці Національного інституту жінок (Мехіко). Головна мета дня полягає у привернені уваги на працю людей, які займаються веденням домашнього господарства. Важко переоцінити їхню роль у побудові суспільства. Адже саме завдяки домохазяїнам і домогосподаркам створюється сприятливий для виховання майбутніх громадян мікроклімат.

А ще 8 червня Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку. Подія була започаткована 2000 року за ініціативи членів Німецької асоціації медичної допомоги за пухлин головного мозку. Це некомерційна організація, яка була створена з просвітницькою метою. До нині пухлини головного мозку вважаються найменш вивченою формою онкології.

8 червня святкують День народження пилососа. Вперше цей корисний прилад був використаний саме цього дня 1869 року. Винайшов його американець Айвз Макгаффні, якому знадобилося для цього чотири роки. Першу модель він назвав “Вихор”, але вона відрізнялася чималими розмірами і вагою, тому домогосподарки не поспішали користуватися новим приладом. Коли ж через кілька років з’явилася більш компактна модель, популярність почалазростати. Електричні моделі почали випускати в XX столітті. І саме тоді пилосос став незамінним помічником в домі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...