5 червня – свято, традиції, прикмети

Поділитися новиною

Сьогодні, 5 червня, Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством. Віряни вшановують пам’ять святого Леонтія. 
5 червня 2023 року — понеділок. 467-й день війни в Україні.

Яке церковне свято

5 червня в церковному календарі – день пам’яті святого Леонтія. Жив він у IX столітті, вів відчайдушну боротьбу з язичництвом, будучи ченцем в Києво-Печерській лаврі. Якось вигнали його з міста, тому він вирішив поселитися поблизу невеликого струмка. Згодом побудував там храм. Почали приходити до нього люди і приводити своїх дітей, щоб Леонтій їх таємно охрестив. Як тільки почали хреститися і дорослі, то святий повернувся до міста. Створив за своє життя Леонтій чимало чудес, а після смерті поховали його в соборі.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не можні нічого ремонтувати або лагодити, тому що річ швидко зламається.
  • Не слід вінчатися 5 червня.
  • Це вважається невдалим днем для збирання лікарських трав.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вранці високий рівень вологи — скоро погіршиться погода;
  • мурахи далеко від мурашника відповзають — чекайте на гарну погоду;
  • густо квітне глід — буде сувора зима;
  • якщо багато квітів на горобині — добре вродить овесь і льон;
  • 5 червня багато оводів — буде багатий урожай;
  • зранку трава дуже сильно пахне — вдень чекайте на дощ.
мурашник
5 червня мурахи далеко від мурашника відповзають — чекайте на гарну погоду.

Селяни вважали, що 5 червня — це останній день, коли можна сіяти огірки. А ще сіяли льон. Щоб краще родила культура, в землю перед висіванням клали яєчну шкарлупу. Також варені яйця обов’язково їли цього дня дівчата, які мріяли про довге, густе і здорове волосся. Якщо вжалитися 5 червня кропивою, то це вважалося доброю прикметою.

Пам’ятні дати 5 червня

Календар важливих подій в Україні та світі за 5 червня:

  • 1849 рік — Данія стає конституційною монархією;
  • 1882 рік — у Парижі відкривають Музей Гревен;
  • 1894 рік — у Львові розпочинає роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка;
  • 1910 рік — у Києві відбувається перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, котрий сам же виконав роль пілота;
  • 1919 рік — у ході українсько-польської війни 1918—1919 років розпочалася Чортківська офензива Української Галицької Армії (УГА);
  • 1945 рік — воєначальники союзних держав підписують в Берліні Декларацію про поразку Німеччини;
  • 1977 рік — у продажу з’явивляється перший персональний комп’ютер Apple II;
  • 1990 рік — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголошує відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновлює церковну структуру у вигляді патріархату і обирає першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 5 червня

Які завтра іменини: Авраамій, Адріан, Олександр, Андрій, Опанас, Василь, Геннадій, Давид, Данило, Дмитро, Єфросинія, Іван, Ігнатій, Ісидор, Костянтин, Леонтій, Марія, Михайло, Микита, Петро, Роман, Севастян, Сильвестр, Федір, Яків.

Який сьогодні день в Україні і світі

повітряна куля

5 червня в Україні і світі Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством. Подія щорічно відбувається від 2017 року. Присвячена вона даті, коли набула чинності Угода про попередження, стримування та ліквідації незаконного та нерегульованого рибальства (2016 рік), а ініціаторами створення стали представники Генеральної комісії з питань рибальства. Під час сесії вони розкрили питання злочинного виловлювання риби у водах Середземного моря.

Також 5 червня Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією. Це свято зоозахисників, які стверджують, що один біологічний вид не повинен пригнічувати інших. Вперше така ідея з’явилася в творах британського письменника Річарда Райдера, згодом її підтримав Пітер Сінгер, випустивши книгу “Звільнення тварин”. Головна мета цього дня полягає в приверненні уваги людей до тварин, які не можуть захистити себе від жорстокості людини.

А ще 5 червня Всесвітній день навколишнього середовища. Свято було встановлено ООН з метою пропагування обізнаності і спонукання до практичних дій для захисту природи. Люди впливають на навколишнє середовище вже не одне тисячоліття. Ще від того часу, коли на Землі з’явилися Homo sapiens як вид живих істот, він почав змінювати природу переселенням народів, полюванням, сільським господарством. Наразі цей вплив надзвичайно збільшився.

5 червня святкують День повітряних куль. Саме цього дня 1783 року брати Монгольф’є підняли першу в світі повітряну кулю у небо. Виготовили її з тканини, об’ємом 600 м3. Всього лише за 10 хвилин ця куля подолала відстань 2 км. До винаходу братів спочатку люди ставилися з побоюванням, але вже через п’ять місяців Монгольф’є змогли його так вдосконалити, що він підняв у повітря людей.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...