30 травня – все про цей день

Поділитися новиною

30 травня в Україні День степу. Віряни вшановують пам’ять апостола від 70 Андроніка. До Нового року залишилось 215 днів. 30 травня 2023 року — вівторок. 461-й день війни в Україні.

Яке церковне свято

30 травня в церковному календарі – день пам’яті апостола від 70 Андроніка. Цей святий увірував в Господа раніше за самого апостола Павла. Був він єпископом у місті Панонії, але часто подорожував по різних країнах та містах. Поширював там християнську віру. Проповіді читав разом зі своєю помічницею Іунією.

Під час своєї проповідницької діяльності Іунія та апостол Андронік багатьох язичників навернули в християнство та зруйнували чимало храмів з ідолами. Якось їх схопили невірні і довго катували. Померли вони з молитвою до Ісуса Христа на вустах. Їхні мощі зберігалися нетлінними і творили дива.

Що не можна робити цього дня

  • Краще не сперечайтеся з начальством, тому що будуть неприємності на роботі.
  • Не варто нікому розповідати про поганий сон в ніч проти 30 травня.
  • За столом не обговорюйте важливі питання.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: свині активно риють землю — чекайте на дощі;
  • молодик обіцяє, що літо буде дощовим;
  • дме холодний вітер, холодна погода буде влітку;
  • погода цього дня вказує на те, яким буде літо.

Іменини

У кого іменини: Степан, Єфросинія, Євдокія.

Талісманом людини, народженої 30 травня, є гірський кришталь. Дуже популярний напівдорогоцінний камінь. Здавна вірили, що гірський кришталь має знеболювальні та заспокійливі властивості. А ще він допоможе позбутися нічних кошмарів.

День в Україні і світі

30 травня в Україні святкують День степу. Заснували свято за ініціативою учасників міжрегіонального наукового семінару “Охорона степових ландшафтів Донецької та Луганської областей”. Відбувся він 1 березня 2017 року. Також того року святкували 90-річчя створення заповідника “Кам’яні могили”, який є традиційним символом охорони степів в України. На даний час усі наявні залишки степів повинні охоронятися від переорювання, залісення та видобутку корисних копалин.

Також 30 травня Міжнародний день обіймів вашої кішки. Це національне свято в США, але його святкують тут 4 червня. Цього дня потрібно обійняти свого улюбленця, показати вашу любов до нього. Святкувати закликають навіть тих, в кого немає кішок. Можна обійняти кота друга чи піти до притулку. Хто знає, можливо, саме 30 травня ви знайдете найвідданішого друга, який буде дарувати вам свою любов.

А ще 30 травня День жіночої емансипації. Існує одразу дві версії походження цього свята. Згідно з однією, його створили на знак пошани легендарної Жанни Д’Арк, яка померла саме цього дня. Проста французька дівчина врятувала країну від англійського панування наприкінці Столітньої війни. За іншою версією саме цього дня 1932 року в Німеччині проголосили “Закон про юридичне положення жінок-чиновників”.

30 травня також Всесвітній день боротьби проти астми і алергії. Пам’ятний день було засновано Всесвітньої організацією охорони здоров’я. Головною її метою є привернення уваги громадськості до симптомів алергії та астми, протікання цих хвороб та їх наслідків. Проводиться агітація щодо регулярної діагностики. Найчастіше астма розвивається через алергени, які є всередині приміщень: пліснява, пилові кліщі, квітковий пил, тютюновий дим.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...