22 травня – свято, традиції, прикмети

Поділитися новиною

Сьогодні, 22 травня, Міжнародний день біологічного різноманіття. А віряни вшановують пам’ять святого Миколи Чудотворця (літній Микола).

22 травня 2023 року — понеділок. 453-й день війни в Україні.

Яке сьогодні церковне свято

22 травня в церковному календарі – день пам’яті Миколи Чудотворця. Вважається одним з найвпливовіших святих Церкви. Саме 22 травня його мощі були перенесені до Бару з Мир Лікійських. Сталося це 1087 року. Прославився святий Миколай як справжній благочестивець, благодійник, захисник нужденних та покровитель.

Святий вважався покровителем сиріт, моряків, бідних людей і мандрівників. Миколая дуже поважали наші предки, тому цей день вважався великим торжеством. Віряни обо’язково відвідували церковну службу, хоча молитву можна прочитати і вдома. Просять зазвичай любові та поваги в сім’ї, душевного спокою.

Що не можна робити в цей день

  • Краще не торкатися гострих предметів, тому навіть заборонялося займатися рукоділлям.
  • Не рекомендується купатися у відкритих водоймах — вважається, що русалки затягнуть на дно.
  • Церква забороняє лаятися, лихословити, ображати інших.

Народні прикмети і традиції на 22 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: йде дощ — добре вродить зерно;
  • квіти на горобині — осінь буде короткою;
  • почути квакання жаб до багатого врожаю вівса;
  • вночі чутно грім — чекайте на теплу погоду.

День Ангела 22 травня

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Микола, Йосип, Василь, Дмитрій.

Талісманом людини, народженої 22 травня є корал. В давнину на території сучасної України такі прикраси могли носити лише заможні панянки. Про магічні властивості коралів ходять легенди по всьому світу. Вважається, що вони є символом безсмертя і вічного щастя.

Також 22 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день біологічного різноманіття. Головна мета цього свята полягає у приверненні уваги людей на проблеми, які пов’язані зі збереженням біологічного світу. Потрібно розуміти, що саме від біологічного різноманіття залежать різні аспекти життя: якість харчових продуктів, стабільність клімату, безпечне життя кожної людини. Тому важливо стежити за збереженням різних екосистем на планеті.

А ще 22 травня Всесвітній день міських фермерів. Хоча свято це маловідоме, проте для сучасної людини дуже важливе. Міськими фермерами називають тих жителів міст, які намагаються вирощувати зелень, фрукти і овочі прямо в своїй квартирі, зближуючись з природою.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...