Сьогодні Україна вшановує пам’ять жертв геноциду кримських татар

Поділитися новиною

Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Радянська влада, у 1944 році звинуватила увесь кримськотатарський народ у масовій співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, попри те, що більше 25 тис. кримських татар брали участь у Другій світовій війні, а вісім із них стали Героями радянського союзу.

Це один із найстрашніших прикладів злочинів радянської влади, вчинених нею під час Другої світової війни.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи, а за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46% депортованих, майже половина з яких – діти до 16 років.

В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від кількох хвилин до пів години, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію. Більшість майна залишилася і була конфіскована державою. Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців».

Лише у 1989 році верховна рада радянського союзу засудила депортацію і визнала її незаконною та злочинною. Тоді ж кримські татари почали повертатися на батьківщину. Та при цьому, радянська влада їм не допомагала, не компенсувала землі, які втратили люди. 

З того часу минуло 79 років, але як тоді, так і тепер, кримськотатарський народ мусить відстоювати свої права. У 2014 році російські окупанти Криму вперше в новітній історії заборонили проведення 18 травня традиційного траурного мітингу в центрі Сімферополя.
Після анексії Криму москвою на півострові ФСБ проводить регулярні затримання, обшуки і допити незалежних журналістів, кримськотатарських активістів, опозиційних і проукраїнських громадських діячів і представників релігійних меншин.

У цей знаковий для світової історії день ми схиляємо голови перед пам’яттю кримських татар, безжально знищених злочинними режимами радянського союзу та рф.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...