Водію, що збив дитину у Вельбівці, обрали запобіжний захід

Поділитися новиною

Слідча суддя Гадяцького районного суду, 18 квітня розглянула у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого у кримінальному провадженні, про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваного, який народився у селі Вельбівка, освіта повна загальна середня, не працює, громадянин України, судимості не має, не одружений, на утриманні осіб не має, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України.

Нагадаємо, подія сталася 4 березня. Близько 11:17 хв. по вул. Центральній в селі Вельбівка, підозрюваний керував легковим автомобілем марки «OPEL» моделі «CORSA», рухаючись від центру села у напрямку с. Запсільське Миргородського району.

Рухаючись на автомобілі неподалік домогосподарства № 215 по вул. Центральній, водій порушив вимоги п.2.3 «б» та п.12.3 ПДР України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України, а саме відволікся від керування транспортним засобом на мобільний телефон, який лежав на передньому пасажирському сидінні. 

У зв`язку з такою халатною неуважністю, підозрюваний не помітив малолітнього пішохода, яка разом з мамою та братом рухалася по правому краю проїзної частини дороги в попутному напрямку. Як наслідок, не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, не впорався з керуванням транспортного засобу та допустив наїзд на дитину передньою його правою частиною.

Унаслідок ДТП дівчинка, згідно висновку судово-медичної експертизи, отримала тілесні ушкодження у вигляді: відкритої черепно-мозкової травми у вигляді забитої рани правої тім`яної ділянки голови з розсіченням апоневрозу, вдавленого перелому правої тім`яної кістки, забою головного мозку середнього ступеню тяжкості; саден, забоїв м`яких тканин стегон, сідниць та верхньої третини правого стегна, які лише у своїй сукупності слід кваліфікувати як тяжкі тілесні ушкодження, що небезпечні для життя в момент їх спричинення.

Відповідно до висновку інженерно-транспортної експертизи, водій мав технічну можливість запобігти дорожньо-транспортній пригоді, для чого у нього не було яких-небудь перешкод технічного характеру.

Дії  підозрюваного кваліфікованоза ч.2 ст.286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху як особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілій тяжкі тілесні ушкодження. 

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання з урахуванням ризиків визначених у клопотанні.

Підозрюваний в судовому засіданні не заперечував проти обрання йому запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, підтвердив свою причетність до даної ДТП.

24.03.2023 чоловіку вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення.

Прокурором у судовому засіданні доведено, що ризиками, які дають підстави для застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, є об`єктивні дані про те, що підозрюваний проживає разом з матір`ю,  на даний час офіційно ніде не працевлаштований, цінного майна у власності не має, одруженим не був та дітей немає. За місцем проживання характеризується позитивно. Має інвалідність 2-ї групи, є непридатним до військової служби, тому може вільно перетинати державний кордон України, таким чином здійснитипереховування від органу досудового розслідування та/або суду або перешкодити таким чином кримінальному провадженню шляхом затягування його строків. 

Керуючись ст. 176-179193194196 КПК України, слідча суддя задовольнила клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Миргородського РВП ГУНП у кримінальному провадженні, про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваного.

Строком на 2 місяці на підозрюваного поклали такі обов`язки:

– з`являтись на виклики до слідчого, прокурора та/або суду; 

– повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання;

– утримуватися від спілкування з малолітньою потерпілою та її законним представником;

– здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

У разі невиконання покладених на підозрюваного обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення.

ЄДРСР

LIVE OFFLINE
track image
Loading...