Що таке шеф-ніж, та для чого він потрібен? Маючи при собі правильно підібраний шеф-ніж з якісної сталі набагато легше приготувати будь-яку страву з будь-яких інгредієнтів

Поділитися новиною

Кожен насправді професійний шеф-повар скаже вам, що якісний кухарський ніж (або шеф-ніж) є головним та вкрай необхідним інструментом на будь-якій кухні. Він використовується для нарізання зелені, овочів та різних видів м’яса. Маючи при собі правильно підібраний шеф-ніж з якісної сталі набагато легше приготувати будь-яку страву з будь-яких інгредієнтів.

Щоби отримати максимальну віддачу від ножа, важливо вдало вибрати та використати відповідний його тип. Різні кухонні ножі призначені для самих різних завдань, і правильний ніж може значно покращити ваш кулінарний досвід та полегшити вашу роботу. Кухарський ніж, мабуть, все ж є самим універсальним ножем в сучасній європейській кухні.

Кухарські ножі можуть відрізнятись за довжиною та формою леза. Як правило, клинок шеф ножа має довжину від 15 до 30 см. Для професійних кухонь часто вибирають довші ножі, а для домашнього використання більше підходять менші за розміром та вагою.

Профі часто стикається з необхідністю обробляти багато інгредієнтів, та його навичок вистачить, щоби вправно використовувати великий ніж. Коли такий кухар працює шеф ножем, то виникає враження, ніби ніж робить все за нього сам. Така ілюзорна легкість досягається роками практики

Кухарям-любителям може бути легше використовувати ножі з клинками меншої довжини. Саме тому більшість кухонних наборів постачаються так, щоби крім великого шефа у ньому була пара дуже схожих, але дещо менших за розміром кухонних ножів. Це – універсальний ніж та ніж для очищення овочей та фруктів. Саме вони можуть підмінити шеф там, де він буде відчуватись надто громіздким, довгим та важким.

Кухарський ніж з лезом 20-25 см – найкращий вибір для роботи з великими і щільними інгредієнтами, такими як м’ясо, риба і птиця.

Важливим фактором є також форма леза. Французькі шеф-ножі прямі й більш витончені. Вони ідеально підходять для нарізання філе, сиру і фруктів. Німецькі шеф-ножі ширші та мають більш вигнуту ріжучу кромку, а тому краще підходять для нарізання товстих шматків м’яса, риби, птиці та великих овочів.

Крім форми і довжини клинка, розрізняються і рукояті ножів. Найпоширеніший тип рукояті називається full tang. Ви точно бачили подібні ножі. В них пара дерев’яних чи синтетичних накладок кріпляться з двох боків до довгого сталевого хвостовика леза за допомогою заклепок. Цей тип ручки міцний та забезпечує чудовий баланс і контроль леза під час роботи.

Крім full tang ви можете знайти на ринку рукояті усіх форм і розмірів. Деякі з них створені для естетичної привабливості, а інші з поглядів досягнення найбільшої ергономіки. Але важливо пам’ятати, що дерев’яні рукояті можуть бути схильні до пошкоджень, якщо їх довго тримати у воді, чи мити у посудомийній машині, а металеві можуть висковзати з рук, якщо стануть слизькими від вологи. З усіх матеріалів найпрактичнішою є сучасна високоякісна синтетика, оскільки вона не схильна бути чутливою до впливу вологи та перепадів температур та часто має нековзку поверхню.

Для того, щоби забезпечити собі легке різання будь яких інгредієнтів та точний контроль над ножем, важливо тримати його лезо гострим. Цього можна досягти за допомогою регулярного використання точильних каменів або мусатів. Але заточування слід робити обережно та правильно, щоб не пошкодити лезо. Чи навіть не пошкодити себе. Не забувайте ознайомлюватись з інструкціями та навчальними відео у мережі.

Регулярне очищення ножа та належне його зберігання після використання також може значно продовжити термін його служби. Блоки для ножів і настінні магнітні смуги чудово захищають клинкі ножів від корозії та пошкоджень.

Загалом можна сказати, що порядок на кухні є запорукою вашої безпеки та довгої служби вашого знаряддя. При правильному використанні та догляді, можна насолоджуватися перевагами якісного ножа довгі роки. Тому, коли купуєте новий кухонний ніж, пам’ятайте, що краще купити ніж, що працюватиме на вас добре та довго, чим той, що швидко вас розчарує та буде не придатний для використання.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...