Куди українці їдуть вчитися – 7 доступних країн

Поділитися новиною

Дізнайтеся, в яких країнах українці найчастіше отримують вищу освіту. Порівняння країн за вартістю, якістю та можливістю отримання стипендій

Думаєте, куди відправити дитину повчати освіту, щоб вона мала перспективне майбутнє, краще життя? Якщо раніше навчатися в іншій країні могли дозволити собі лише діти «обраних», нині це цілком реально для звичайних родин із середнім доходом. Дізнаємося, у яких країнах раді українським абітурієнтам, а для вступу потрібні лише знання, рекомендації, закордонний паспорт, медична страховка для виїзду за кордон, мінімальний запас грошей на проживання та внески.

Німеччина

Виділяється якісною базою, безліччю спеціалізованих напрямків. У державних установах навчатися доведеться виключно німецькою, тому знання мови – обов’язкова умова. Для українців є можливість безплатного навчання, але з обов’язковими платежами студентських внесків по 300-700 євро за семестр та оплати проживання з харчуванням приблизно на 10-11 000 євро на рік. Для біженців зараз більш гнучкі умови з оплатою, уточнити їх краще в конкретному закладі.

Норвегія

У цій країні можна українцям вчитися абсолютно безплатно та навіть отримувати стипендію. Багато пільг, доступність вибору різних напрямків, можливість «закріпитися» в будь-якій скандинавській державі. Проте для підтвердження платоспроможності потрібна виписка, що на рахунку є 10-12 тисяч євро, але цю суму можна взяти в кредит із виплатою до 20 років. Термін навчання залежить від спеціальності від 2 до 8 років. Для вступу потрібна медична страховка для виїзду за кордон, атестат з високими балами, знання норвезької, англійської мови і бажано вже розпочате навчання або досягнення в обраній спеціальності.

Канада

Тут не дуже варто розраховувати на безкоштовне навчання, але воно значно дешевше, ніж в Англії або США. Багато спеціальних програм, курсів, відкрита міграційна політика для молоді та демократичні ціни. Також офіційно надається можливість студентам підробляти, щоб відчувати свою незалежність. Підробітку зазвичай цілком вистачає на гідне студентське життя.

Нідерланди

Країна готує чудових IT-фахівців та професіоналів у сфері бізнесу. Вартість навчання відносно невисока, українцям можна розраховувати на лояльну політику. Після навчання є можливість залишитися на рік для пошуку роботи.

Італія

Тут найкраще вивчати мистецтво, моду, є безоплатні виші, в яких можуть навчатися іноземці, наприклад, престижний заклад Scuola Normale Superiore di Pisa. Є й свої мінуси – на окремі спеціальні програми не варто розраховувати рівно, як і на те, щоб залишитися жити після завершення навчання.

Греція

Середземноморська держава любить іноземних студентів. Це простежується в усьому – безплатному навчанні, паралельних мовних курсах, стипендіях. Якщо все-таки потрібно платити, виш може дозволити часткову оплату або компенсувати її стипендією.

Фінляндія

У скандинавській країні українські студенти відчують себе як у раю. Безкоштовне навчання, стипендії, різні, часом незвичні прогресивні програми, багато можливостей, високий рівень життя. Єдина умова – потрібно знати не просто англійську мову, а ще фінську чи шведську, одні з них точно братиме участь під час навчання.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...