Полтавщина готова до посівної 2023

Поділитися новиною

Через повномасштабне російське вторгнення український аграрний сектор зазнав чималих збитків. Активні бойові дії та тимчасова окупація територій стали причиною скорочення посівних площ у нашій країні на 25%.

Попри це, в Україні стартувала посівна кампанія 2023 року.

Полтавщина як один із найпотужніших аграрних регіонів теж готова до весняних польових робіт.

22 лютого на нараді з територіальними громадами та фермерськими господарствами директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації Cергій Фролов розповів, що в регіоні 2,5 тисячі фермерських господарств обробляють 282 тисячі гектарів землі. Зараз підприємства готують посівний матеріал. На Полтавщині достатньо насіння ярих культур та палива. Зокрема, для посівної заготовили 40% мінеральних добрив, 60% дизпалива та 56% бензину, ідеться на сайті Полтавської обласної військової адміністрації.

Що планують сіяти на Полтавщині

Зокрема у нас планують посіяти 1,4 мільйона гектарів ярих зернових та зернобобових і технічних культур, що практично відповідає минулорічним обсягам. 
Переважатимуть планують висівати насіння соняшника та насіння кукурудзи на зерно, а також сої, адже це ринково орієнтовані культури.

Загалом фахівці очікують, що олійні культури будуть більш популярними серед фермерів цьогоріч, адже вартість тонни олійних культур вища, а вартість доставлення зерна в перерахунку на тонну нижча. Тобто фермери таким чином більше зароблятимуть з одного гектара.

Як повідомляють на «Урядовому кур’єрі», найбільші площі в нашій області займатимуть:

• зернова кукурудза (понад 528 тисяч гектарів);

• соняшник (457 тисяч);

• соя (понад 150 тисяч гектарів).

Основною проблемою аграріїв залишається висока замінованість полів, зокрема на сході та на півночі нашої країни. Фахівці додають, що це впливає також і на екологію.

Втім, незважаючи на досить складні умови роботи, український аграрний сектор демонструє витривалість, тож робота на полях триває.

Джерело “Kolo.news

LIVE OFFLINE
track image
Loading...