Антон Кучухідзе розповів про досягнення КРАІЛ та наголосив на ефективності організації, окресливши основні напрямки розвитку на 2023 рік

Поділитися новиною

КРАІЛ працює в Україні вже більше двох років і за цей час структура неодноразово доводила свою ефективність та зробила чималий внесок в розвиток гемблінг-індустрії, перетворення сфери на легальний, соціально відповідальний бізнес.

КРАІЛ – це профільний орган, що регулює та контролює ринок азартних ігор та лотерей в Україні, ініціюючи законодавчі зміни, сприяючи реалізації державної політики в сфері. З перших днів комісія довела свою ефективність, видаючи ліцензії та залучаючи до державного бюджету чималі кошти, захищаючи інтереси гравців та слідкуючи за тим, що всі оператори додержувались не лише чинного законодавства, але і встановлених КРАІЛ правил, етичних норм.

Досягнення КРАІЛ протягом 2022 року

Розуміючи всі проблеми, з якими стикнувся гемблінг в 2022 році, КРАІЛ та UGC намагалися полегшити роботу індустрії. З розумінням ставилися до потреб операторів азартних ігор і державні органи. Так, в квітні 2022 року гемблінг було переведено на спрощену систему оподаткування, внаслідок чого бізнес отримав змогу сплачувати лише 2% до бюджету і це допомогло пережити важкі часи. На початку 2023 року пільгу скасували і зараз комісія працює над тим, щоб було прийнято низку змін до податкового законодавства задля створення справедливої та чесної системи.

Незважаючи на всі негаразди, оператори азартних ігор продовжили сплачувати кошти за ліцензії КРАІЛ і це принесло державі майже мільярд гривень. Показники щодо ліцензування, встановлені раніше, було виконано в повному обсязі. В той час, як на роботу КРАІЛ в бюджеті 2022 року було закладено 107 мільйонів гривень, операційні витрати були ще меншими і це говорить про те, що навіть у фінансовому аспекті КРАІЛ повністю виправдала своє існування.

Серйозну роботу було проведено в напрямку підвищення соціальної відповідальності бізнесу – протидії лудоманії, виключення з ринку нелегальних компаній та тих, що мають відношення до РФ.

Плани комісії на рік 2023

В поточному році держава планує отримати від гральної індустрії трохи більше півтори мільярда гривень. А на роботу КРАІЛ закладено 86 мільйонів, що на 20% менше, ніж минулого року.

Основні напрямки роботи комісії:

  • Податкове законодавство – робота над прийняттям законопроєкту 2713-д, який братиме до уваги особливості функціонування індустрії та дозволить створити справедливу систему.
  • Впровадження системи моніторингу онлайн – ДСОМ має працювати і давати змогу контролювати ринок.
  • Продовження боротьби з нелегалами.
  • Соціальна робота – протидія лудоманії, інформування населення щодо ризиків гри, рекламні кампанії задля формування позитивного іміджу гемблінгу тощо.
  • Власне легалізація сфери – видача ліцензій на діяльність, анулювання дозволів для порушників, контроль за виконанням норм чинного законодавства та ін.

Все це дозволяє розвивати та виводити з «тіні» український гемблінг, перетворюючи ринок на потужний сектор бізнесу і перспективний напрямок для інвестицій.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...