Українська греко-католицька церква з вересня переходить на новий календар: як відреагувала ПЦУ

Поділитися новиною

Українська греко-католицька церква з 1 вересня 2023 року переходить на новий стиль календаря.

Про це повідомляє пресслужба УГКЦ.

«Узявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої церкви про назрілу потребу реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації: УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії”, – йдеться у 5-й постанові 93-ї сесії Архієрейського Синоду УГКЦ в Україні.

В УГКЦ зазначають, що для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку, залишається можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

Православна церква України, в свою чергу, розгляне питання про загальну календарну реформу на Архієрейському соборі, який збереться у травні. Так на рішення Української греко-католицької церкви відреагував заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій.

“До 1 вересня, коли починається новий церковний рік, час ще є. На мою думку, як одного з членів Архієрейського собору, є всі аргументи та підстави прийняти позитивне рішення, одночасно забезпечивши можливість громадам, які цього бажають, зберегти попередню календарну традицію. Бо досвід реформ в минулому свідчить: проблеми виникають там, де реформа впроваджується “в одну мить”, без підготовки, “згори” та без можливості альтернативи для тих, хто не готовий до її сприйняття”, – написав митрополит Євстратій у фейсбуці.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...