Не захищають від радіації та хімічних атак: кому та навіщо потрібно приймати препарати левотироксину

Поділитися новиною

Препарати левотироксину є гормональними ліками, які приймають пацієнти з захворюваннями щитоподібної залози. Левотироксин не захищає від наслідків опромінення у разі випадкового викиду радіоактивного йоду або хімічних атак, а його застосування без призначення лікаря шкодить здоров’ю.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я України 27 березня.

Існує чіткий перелік хвороб, у зв’язку з якими пацієнтам призначають приймати препарати левотироксину. Ажіотажне скуповування ліків може завадити продовжувати лікування людям, яким потрібна гормональна терапія.

Тиреоїдної терапії потребують пацієнти з видаленою щитоподібною залозою, вагітні, у яких до настання вагітності виявили гіпотиреоз і які перебували на гормональній замісній терапії. Також препарати левотироксину вживають пацієнти, у яких щитоподібна залоза частково виробляє гормони, але їх недостатньо для нормального функціонування організму.

Нині через ажіотаж в аптеках бракує препаратів левотироксину. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що нова партія ліків для замісної терапії почала надходити в продаж. Для пацієнтів, у яких закінчується запас або немає препарату, розробили рекомендації: тимчасове переривання терапії або зменшення дозування прийому ліків не шкодить здоров’ю.

Зараз в аптеках можна знайти такі препарати, що містять левотироксин:

  • Еутирокс, дозування 25, 50, 75, 100, 125, 150 мкг;
  • L-тироксин «Берлін Хемі», дозування 50, 75, 100, 125, 150 мкг;
  • L-тироксин «Фармак», дозування: 25, 50, 100 мкг.

Україна в якості гуманітарної допомоги отримала 45 тис. 660 упаковок левотироксину, який розвозять по областях і буде доступний для видачі в закладах охорони здоров’я. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...