Елементи впливу на дестабілізацію в Україні

Поділитися новиною

На сьогодні ситуацію в Україні не можна назвати стабільною. Інформаційний простір пронизаний суперечками та незадоволеними людьми. Ми зібрали основні елементи впливу на свідомість українців в матеріалі нижче.

Початок війни

У мережі, на телебаченні та на шпальтах газет поширюється інформація про можливе вторгнення військ РФ. Наші колеги, як українські так і закордонні, приділяють особливо багато уваги цьому питанню, та не соромляться висловлювати власні думки і припущення. В свою чергу, подібна інформація викликає бурхливе обговорення серед громадян. «Словесні воїни» дуже охоче підтримують теми, де можна висловити «свою» думку, спираючись на не завжди достовірну і правдиву інформацію.

Можна безкінечно говорити про: «коли нападуть», «ось почнеться», «як воювати», «як вижити». А можна прийняти той факт, що війна триває вже 8 років, а «початок» був ще в 2014 році.

Продукти, газ та бензин

Деякі особи взяли за звичку, по будь-якому питанню, бити на сполох та пророкувати голод та холод. За останні роки неодноразово можна було помітити, як люди в паніці спустошували полиці магазинів. Яскравий приклад такого явища стався у 2015 році, коли ширились чутки на кшталт «не буде солі». Як результат, люди масово почали скупати всю сіль, а магазини, в свою чергу, підвищувати ціни. Але ніякого дефіциту не сталось, а сіль «на всякий випадок» досі лежить у запасливих українців у коморі. Ажіотаж над продуктами викликає не тільки економічні проблеми, а й психологічні. Годуючи свідомість думками про те, що завтра не буде чого їсти, можна перестати помічати насправді важливі речі. Вигоду від цього має тільки окупант та підприємливий виробник.

А от з приводу газу, вже десяток років, якщо не два, звучить фраза «останній український газ». І кожного року стається диво – газове сховище, за інформацією представників влади,  наповнене достатньою кількістю блакитного палива. Так, ціни піднялись і це факт. Але ж ціни піднялись на світовому рівні, не тільки в Україні. Ресурси в надрах землі вичерпуються, а залежність від них росте, що й спричиняє стрибки цін. Те ж саме можна сказати про бензин та інші види автомобільного палива.

Мінування приміщень

Останнім часом можна помітити, що інформація про мінування школи чи якоїсь державної установи, з‘являється в мережі мало не щодня. Експерти з даного питання вже не один раз сформували остаточну думку – це спрямована атака на дестабілізацію ситуації в країні. Відділення піротехніків та ДСНС, СБУ і поліція швидко й професійно реагують на кожне повідомлення заради безпеки громадян.

Події на «Південмаші»

Вся Україна приголомшена подіями, які стались у Дніпрі. Офіційні джерела інформації вже висвітлили всі подробиці жахливого вчинку військовослужбовця. Однак є безліч версій та домислів які поширюються мережею, основна мета яких – зібрати аудиторію та монетизувати свої голослівні теорії. Деякі експерти висловлюють побоювання з приводу дестабілізації ситуації як у середині країни та в українській армії.

Мітинги ФОПів

Дуже невчасно почав діяти рух SaveФОП. Підприємці протестують проти обов’язкового введення касового апарату та закликають людей до протестів під вікнами Офісу Президента. Дійсно, нові закони є не зовсім справедливими, по відношенню до підприємців, які чесно платили податки. Не кожен може дозволити собі придбати касовий апарат та обслуговувати його. Але не все так погано, як здається. Касовий апарат можна використовувати і електронний, який, до речі, безкоштовно пропонує податкова, а обов’язкова видача чеків змусить нелегальних підприємців сплачувати податки. Громадяни, які мають не один бізнес або великі обороти коштів займаються такою діяльністю далеко не перший рік та були неодноразово повідомлені про зміни в законодавстві. Щось заважало підкоритись законодавству України та вчасно підключити РРО чи ПРРО? Найкращим рішенням виявились масові протести в столиці під час загрози наступу військових сил РФ та розхитування і так хиткого стану суспільства всередині країни.

Політична арена

Політики та політичні сили також не стоять осторонь під час масових хвилювань та підливають «масла у вогонь», заради збільшення свого рейтингу. Така поведінка веде за собою тільки деструктивні наслідки, в основному саме для українського народу, а не для зовнішнього ворога.

Все не так просто, як може здатись

Війна, політика, законодавство та інформаційний простір не так просто влаштовані, як здається з першого погляду. На Україну вже 8 років тисне ворог, який і досі нахабно бреше та підтасовує факти. Цьому ворогу дуже важливо, щоб кожен українець перестав вірити в свою країну, армію і закони. Цьому ворогу дуже важливо, щоб українці посварились один з одним, щоб передушили один одного. Кожна подія, яка може викликати резонанс в інформаційному просторі – це зброя. А мета цієї зброї – розколоти українське суспільство на частини, чим менші тим краще. Україна, як одне ціле «не по зубам» хижаку, тому «хижак» перетворюється на «падальника».

Кожен українець має право на свою думку і волевиявлення – це право, яке надає нам демократична держава, частиною якої ми є. Але не кожна думка чи гасло варте того, щоб розхитувати ті стовпи, на яких ця держава тримається.

Влад Лидзарь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...