31 січня – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

31 січня 2022 року – понеділок. 31 січня в церковному календарі – день пам’яті святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. Все своє життя вони боролися з єретиками і несли до людей віру в Христа. Цього дня 1958 року було запущено перший американський штучний супутник Землі “Експортер-1”, а 2010 року фільм Джеймса Кемерона “Аватар” стає першим фільмом у світі, який збирає понад 2 млрд доларів в кінотеатрах.

Яке свято в Україні і світі

31 січня святкують Всесвітній день ювеліра. Ця професія вважається однією з найдавніших у світі і вимагає від людини поєднання математичного складу розуму та досконалого художнього смаку. Ювелірні вироби означають набагато більше, ніж просто прикраси. З їхньою допомогою людина демонструє свій гарний смак та високий рівень фінансової забезпеченості. Але перед тим, як вони потрапили в магазин, з ними працював справжній професіонал.

А ще 31 січня День скотча. Сьогодні його можна знайти практично в кожній оселі. Цю липку стрічку на целофановій основі застосовують у побуті, при ремонті, на виробництві, щоб склеїти будь-які предмети з різних матеріалів.

Також 31 січня Міжнародний день зебри. Запровадили це свято природоохоронні організації, які виступають за збереження цих унікальних смугастих тварин. Смуги є природним пристосуванням, яке допомагає зебрі захищатися від диких тварин. Також вона може розвивати швидкість до 80 км/годину. Але жадібні люди, яких цікавить лише нажива, готові знищувати цих прекрасних тварин. Тому і було створене це свято. Завдяки ньому можна привернути увагу політиків та громадських організацій до проблеми знищення зебр.

31 січня в церковному календарі – день пам’яті святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. Все своє життя вони боролися з єретиками і несли до людей віру в Христа.

Іменини святкують: Володимир, Афанасій, Олександр, Дмитро, Іларіон, Євген, Кирило, Михайло, Микола, Максим, Сергій, Омелян, Оксана, Марія.

Талісманом людей, народжених 31 січня, є хризопраз. Ще з часів Античності камінь шанували як талісман щастя і удачі. Навіть сам Олександр Македонський носив хризопраз під час походів, щоб вберегти себе від ворога. А Фрідріх Великий (король Пруссії) носив перстень з цим каменем, вважаючи, що він приносить йому мудрість і силу.

Що не можна робити в цей день

31 січня забороняється лаятися, лихословити та сваритися.

Не варто їхати на рибалку чи полювання самотужки.

31 січня намагалися не викидати сміття після заходу сонця.

Наші предки цього дня не хрестили хлопчиків, тому що вірили, що це принесе чоловіче безсилля.

Народні прикмети і традиції на 31 січня

Якщо у місяця видно “сережки”, скоро буде сильний мороз;

якщо 31 січня заметіль чи завірюха – весна буде пізньою;

на Афанасія відлига, значить літо буде непогожим та неврожайним;

31 січня ворони зграями кружляють до тривалого похолодання;

сонце визирнуло лише опівдні, весна прийде рано.

В народі 31 січня називали “Гусячим святом” та “Ломоносом”. Остання назва пов’язана з тим, що цього дня часто бувало настільки холодно, що “ломило ніс”. А ще існувала прикмета: “На Ломоноса ніс легко відморозити”. 31 січня намагалися позбутися від нечистої сили. Для цього селяни проводили різні обряди, які допомагали відігнати злих духів.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...