23 січня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

23 січня 2022 року – неділя. В церковному календарі – день пам’яті святителя Григорія Ніського. Цього дня 1921 року пострілом з рушниці було вбито відомого українського композитора та хорового диригента Миколу Леонтовича, саме він написав музику до всесвітньо відомої щедрівки “Щедрик”, а 2005 року на Майдані Незалежності України проходить інавгурація Віктора Ющенка.

23 січня святкується День почерку (або День ручного письма). Мета цього цікавого та унікального свята – підкреслити, наскільки рукописне письмо все ще важливе, навіть у наш цифровий час, а також дослідити характер почерку та його чистоту. Сучасні технології процес написання стає все простішим та швидшим, але написання букв та чисел на папері значно відрізняється від механічного набирання тексту.

Іменини святкують: Анатолій, Григорій, Зиновій, Макар, Павло, Петро, Феофан.

Талісманом людей, народжених 23 січня, є амазоніт. Назву камінь отримав на честь річки Амазонки, адже вперше був знайдений саме в Південній Америці. Аравійці активно використовували амазоніт як лікувальний амулет від головний болей, а також захищалися за його допомогою від сонячних ударів. Також вважається, що цей камінь має омолоджуючий ефект.

Що не можна робити в цей день

23 січня забороняється погано думати про інших, лихословити.Щоб не накликати злидні на свою родину, не варто займатися важкою роботою по дому.23 січня не варто стригтися, бо “украдеш” у себе щастя.Забороняється загадувати на майбутнє та ворожити.Не пийте 23 січня багато спиртного.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: на деревах та стогах іній — літо буде негожим та холодним;якщо 23 січня вітер дме з півдня, значить в червні будуть грози та дощі;

якщо погода ясна, літо буде сухим та спекотним;в народі існувало повір’я “якщо на Григорія снігу багато — то і хліба багато буде”;

якщо на стовпах є іній, буде поганою риболовля;

23 січня іній не проходить ще з вечора минулого дня — незабаром зіпсується погода.

В народі вірили, якщо людина народилася 23 січня, як тоді казали на Григорія Літовказника, значить, в неї буде міцне здоров’я та сильна сила волі. Саме в цей день селяни зверталися до Стогова — духу, який мешкає в стогах сіна. Вірили, якщо ставитися до нього з шаною та турботою, він буде захищати припаси від гризунів. 23 січня обов’язково відправлялися в поле та кланялися скиртам сіна, щоб подякувати за роботу доброму духу. А також залишали на полі коровай.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...