Нове обладнання в обласних лікарнях Полтавщини: які послуги можна отримати безкоштовно

Поділитися новиною

Для обласних лікарень Полтавщини закупили апарат для лазерного дроблення каменів у нирках та цифровий мамограф.

Про це повідомили на сайті Полтавської ОДА, пише Зміст.

Цьогоріч у Полтавській обласній лікарні імені Скліфосовського з’явився апарат для контактної літотрипсії, електронно-оптичний перетворювач операційних втручань та операційний рентгенпрозорий стіл. З обласного бюджету на це витратили 10,7 млн грн. Нову апаратуру ізраїльського виробництва використовуватимуть в операційній урологічного центру, щоб дробити у нирках камені діаметром понад 2 см.

За словами завідувача відділу Центру урології Анатолія Філоненка, наявне до цього у лікарні обладнання могло дробити тільки невеликі камінці до 1,5 см.

«Новий лазер також дає змогу видаляти папіломи сечового міхура, уретри, проводити енуклеацію аденоми простати. За рік ми проводили до 300 подібних операцій, з появою нового обладнання їх може стати більше», – говорить Анатолій Філоненко.

Лікування буде безкоштовним для жителів області, а витратні матеріали купуватимуть за кошти обласного бюджету.

Також у Полтавській обласній лікарні відновного лікування та діагностики запрацював новий цифровий мамограф. Його придбали за 5,3 млн грн.

За місяць роботи на новому обладнанні провели 130 досліджень. Виконати діагностику на апараті може кожна жінка області за направленням лікаря безкоштовно й одразу отримати результат. Цифровий мамограф дає можливість виявити патологічні зміни на ранніх стадіях. За словами головної лікарки закладу Ірини Бриль, апарат дозволяє проводити рідкісний вид дослідження – дуктографію, тобто контрастну діагностику молочних протоків молочної залози, необхідну для виявлення захворювань, зокрема онкологічних.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...