Гадяцький дитсадок «Веснянка» – один із кращих закладів освіти з інклюзивним навчанням

Поділитися новиною

4 листопада у Полтавській ОДА нагородили переможців ІІ етапу обласного конкурсу “Кращий заклад освіти з інклюзивним навчанням”. Такий конкурс на Полтавщині проводили вперше, пише НП.

Як зазначив перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін, зараз в області будуються об’єкти з елементами доступності. Йдеться і про спортивні заклади, охорони здоров’я та освіти.

“В Україні схвалена Національна стратегія безбар’єрності. А безбар’єрність на сьогоднішній день — філософія суспільства без обмежень. Зараз ще мало чого зроблено, треба більше приділяти уваги інклюзивності. Я вважаю, що такий конкурс є поштовхом іншим закладам з інклюзивним навчанням для розвитку. Під час будівництва всіх об’єктів – закладів освіти, спортивних, охорони здоров’я — в першу чергу приділяємо увагу інклюзивності”, – зазначив Дмитро Лунін.

“Вітаємо перших переможців цього конкурсу. Разом з вами ми формуємо умови, щоб наша освіта давала можливості навчатись всім дітям, незалежно від їх особливостей розвитку чи здібностей. У кожному навчальному закладі формують навчальні плани згідно з цінностями інклюзії. Тому що саме інклюзія дає можливість формувати повагу і увагу до різноманіття і особливостей усіх дітей”, – акцентувала директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Віта Ковальська.

На проведення цьогорічного конкурсу депутати Полтавської обласної ради виділили 900 тисяч гривень.

“Полтавська ОДА і обласна рада у цьому скликанні досить потужно працює в напрямку освіти. Намагаємось забезпечувати якісну освіту по усім напрямкам — від дошкільної до майже вищої. Але без співпраці безпосередньо із закладами освіти ми цього ніколи не досягнемо. Ми хочемо, щоб освіта в області дійшла до кожної дитини. Продовжуємо працювати заради дітей”, – зауважив депутат Полтавської облради Олег Діденко.

На церемонії нагородження відзначили дев’ять закладів освіти у трьох номінаціях. Переможці за I місце отримали сертифікати на 150 тис. грн, II місце — 100 тис. грн і III місце — 50 тис. грн.

Номінація “Заклад дошкільної освіти з інклюзивним навчанням”:

I місце — Дошкільний навчальний заклад ясла-садок “Ромашка” Решетилівської міської ради;

II місце — Заклад дошкільної освіти “Веснянка” Гадяцької міської ради”

III місце — Заклад дошкільної освіти “Золота рибка” Горішньоплавнівської міської ради;

Номінація “Заклад загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням”:

I місце — Загальноосвітня школа I-III ступенів №6 Горішньоплавнівської міської ради;

II місце — Комунальний заклад “Полтавська загальноосвітня школа I-III ступенів №20 імені Бориса Серги Полтавської міської ради”;

III місце — Козельщинський ліцей Кобеляцької селищної ради;

Номінація “Заклад професійно (професійно-технічної) освіти з інклюзивним навчанням”:

I місце — Державний навчальний заклад “Полтавське вище міжрегіональне професійне училище”;

II місце — Державний професійно-технічний навчальний заклад “Професійний аграрний ліцей” (Кобеляки);

III місце — Вище професійне гірничо-будівельне училище.

“Наш заклад дошкільної освіти працює в галузі інклюзії з 2018 року. Тоді до нас вперше батьки привели дитину з особливими освітніми потребами з проханням взяти її на виховання. І з того часу ми почали вивчати нову науку — інклюзію. Для цього потрібно було створити нове освітнє середовище для таких дітей. Потрібно було навчити педагогів новій науці. Щороку таких дітей стає дедалі більше. Перехід до інклюзивного навчання є корисним для всіх дітей. Адже до кожної дитини забезпечуємо особистісний підхід”, – розповіла директор закладу дошкільної освіти “Веснянка” Гадяцької міської ради Тетяна Гура.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...