У Гадячі, в ліс біля санаторію, вивозять рештки тварин

Поділитися новиною

«Як повертати у бік тубсанаторію, проїжджаєте метрів 150. Праворуч, ніби «карманчик» для розвороту буде. Оце саме туди вони й заїжджають, та роблять там звалище. Але це не простий смітник – люди, які займаються забоєм тварин, викидають туди рештки – тельбухи, голови, кістки…

Там таке коїться – мухи, смердить, не можна поруч знаходитись.

Вперше я помітила рештки влітку.  Спочатку подумала, що може у когось померла тварина, та й викинули. А коли зрозуміла, що це повторюється систематично, то була в шоці. Одного разу штук 7 голів лежало…

Але ж це заповідна зона! Страшно дивитись! Хоч би вже в ліс протягували, щоб не поруч із проїжджою частиною дороги… Безсовісні люди таке роблять!

Допоможіть будь ласка, бо я вже не знаю до кого звертатись. Там же навесні усі місцеві по проліски приходять, дітей на прогулянки туди водимо… А вони туди гидоту звозять! Може ж є у міській раді відповідальна особа?» – із такою скаргою звернулась у телефонному режимі гадячанка Тетяна Іванівна.

Ми вирішили розібратись, що робити і до кого звертатись у разі виявлення подібних «знахідок».

Виявляється, неналежне поводження з рештками загиблих тварин є порушенням законодавства та становить небезпеку для життя та здоров’я людей.

Відповідно до ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» побічними продуктами тваринного походження, не призначеними для споживання людиною вважаються туші або частина туш забитих, загиблих тварин, сировина та продукти тваринного походження, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною. Отже, знайдені рештки загиблих тварин слід розцінювати саме як побічні продукти тваринного походження, непризначені для споживання людиною, щодо яких встановлені особливі правила поводження.

Суб’єкти господарювання, у процесі діяльності яких утворюються побічні продукти тваринного походження, відповідно до ст. 20 ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» зобов’язані направляти утворені побічні продукти тваринного походження (в тому числі туші тварин) на оброблення, переробку з метою подальшої утилізації (оброблення, переробки, спалення) або видалення (захоронення).

Тобто, закон визначає конкретний порядок поводження з рештками тварин і це в жодному разі не може бути розміщення їх у сміттєвих контейнерах чи будь-де просто неба, як у нашому випадку.

Відповідно до ч. 2 ст. 25 ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» суб’єкти господарювання, у процесі діяльності яких утворюються побічні продукти тваринного походження за неналежну утилізацію чи видалення таких об’єктів несуть відповідальність у формі штрафу. Для юридичних осіб розмір штрафу становить від 23 до 30 мінімальних розмірів заробітних плат (від 73 600 грн. до 96 000 грн.), а для фізичних осіб підприємців – від 8 до 15 мінімальних заробітних плат (від 25 000 грн. до 48 000 грн.).

Розглядати справу та накладати штраф мають право головні державні інспектори та їх заступники від імені органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини (Управління Держпродспоживслужби) та його територіальних органів. Підставою для розгляду такої справи є протокол, який складається державними інспекторами Держпродспоживслужби України та її територіальних органів.

Окрім адміністративної відповідальності, незаконне розміщення решток тварин на земельній ділянці, залежно від завданої шкоди, тягне за собою і кримінальну відповідальність. Відповідно до статті 239 Кримінального кодексу України, забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 3 400 грн.).

Крім того, при виявлені решток тварин ніколи не відомо, що стало причиною їх загибелі та переносниками яких інфекцій вони були. Здебільшого, всі інфекції, якими можуть бути заражені свійські тварини є зооантропонозні, тобто такі, що можуть передаватися до людини.

Тому, у разі виявлення решток загиблих тварин необхідно негайно повідомити про це територіальні органи Держпродспоживслужби України, Державної екологічної інспекції України, Національної поліції та органу місцевого самоврядування.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...