У Гадячі обкрадають автомобілі

Поділитися новиною

Крадіжка авто, на щастя, випадок неординарний. А ось поцупити щось із машини можуть мало не щодня. І, на жаль, статистика невтішна – кількість крадіжок із автомобілів, зростає з кожним роком. За рік на Полтавщині обкрадають більше півтисячі автомобілів. При цьому поліцейські знаходять і повертають господарям менше половини викраденого майна.

Про один із подібних випадків у Гадячі стало відомо днями. У соцмережі Фейсбук гадячани, які постраждали від рук злодіїв, застерігали інших:

«Увага! Обкрадають автомобілі. Наш був припаркований перед під’їздом гуртожитку. Вранці виявили його із відкритими дверцятами і без акумулятора та магнітоли.

Спілкувалась із знайомими, то усі притримуються думки, що ймовірно, у місто повернулись крадії, які «працювали» у Гадячі кілька років тому («почерк» схожий). Не виключено, що як і раніше, їх «наводить» одна із мешканок гуртожитку… Кажуть, що підозрілих, немісцевих осіб нещодавно помічали поблизу. Тож, будьте обережні!»

До обговорення долучились і інші мешканці міста – виявляється, протягом останнього періоду, чимало автомобілів гадячан лишились без запчастин, відеореєстраторів чи бензину…

Тому, розповідаємо, як запобігти небажаним втратам майна чи, по можливості, ускладнити «роботу» злодіям.

Зазвичай, крадіжками із автомобілів займаються із метою перепродажу. Також із машини можуть викрасти тільки те, що ви залишили на видному місці. Барсетка, ноутбук, дриль чи болгарка, гарна парасолька, шкіряна куртка… Подібні речі не можна залишати на виду в салоні, навіть, якщо ви відходите від машини на кілька хвилин – щоб вибити цеглиною скло, схопити здобич і втекти, вистачить 30 секунд.

Окрім цього, крадуть те, що найлегше зняти: колеса, оригінальні ковпаки, литі диски, дзеркала, фари, автомагнітоли. А коли справа уже дійшла до відкриття дверцят, то крім «музики» можна позбутися ще й подушок безпеки, керма, вмісту бардачка і багажника, аптечки, чохлів для сидінь. Більше того – були випадки крадіжки і самих сидінь. Ще й двері деякі «умільці» знімали, на продаж!

Якщо не хочете позбутися всього цього – будьте уважні до власного автомобіля. Паркінги з охороною, хороша сигналізація, додаткове освітлення і датчики руху біля машини хоч і потягнуть додаткові витрати, але обов’язково допоможуть відлякати злодіїв.

А, щоб ускладнити процес крадіжки із авто є кілька порад від спеціалістів. Девайси (магнітоли чи реєстратори) кріпіть нестандартно, так, щоб у крадія виникли сумніви щодо подальшого збуту краденого. Запобігти крадіжці пального допоможуть додатковий замок на горловину або додатковий датчик сигналізації, в залежності від моделі авто. Ефективний спосіб також – тримати в баку не більше 5-10 літрів пального, але він має сенс тільки на автівках обладнаних ГБО. Засоби запобігання крадіжці коліс краще використовувати комплексно: наприклад, якісні «секретки», правильно налаштована сигналізація та паркування впритул до високих бордюрів.

До речі, якщо порахувати, як часто трапляються крадіжки, і які збитки вони становлять та порівняти з вартістю оренди гаража чи місця на стоянці з охороною, то мабуть є сенс розкошелитись. Проте, на сто відсотків виключити ймовірність крадіжки із машини, яка «живе» просто неба, не можна. Хоча, якщо чесно, абсолютної гарантії не дає навіть капітальний гараж із сімома замками…

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...