Діарея впродовж кількох днів – новий симптом коронавірусу «дельта», який поширюється Полтавщиною

Поділитися новиною

Симптоми нового варіанту коронавірусу відрізняються від тих, які були поширеними раніше. Про це повідомив виконувач обов’язків директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко:

«Штам Дельта, що насувається на Україну і вже циркулює в області, має значно коротший інкубаційний період (до 2 днів), має ще тяжчий клінічний перебіг, до симптомів додається діарея, що триває близько тижня. Вражає він не лише людей віком 60+ чи 50+, а й значно молодших, і навіть дітей».

За даними Міністерства охорони здоров’я, до поширених симптомів варіанту «Дельта» належать головний біль, лихоманка, нежить та біль у горлі.

Також повідомляють, що під час інфікування коронавірусом «Дельта» у пацієнтів спостерігають утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени.

Варіанти COVID-19, які раніше циркулювали на Полтавщині, мали більш тривалий інкубаційний період. Також у 70-80% хворих тимчасово зникали відчуття смаку та запаху, була висока температура, загострювалися хронічні хвороби.

«БМ»

Коли людина із COVID є найбільш заразною?

Люди з безсимптомним перебігом радше за все заражаються від таких же безсимптомних хворих. Водночас ті, хто не має симптомів, мають нижчу ймовірність заразити інших, ніж хворі з легким чи середнім ступенем захворювання.

До таких висновків вчені дійшли в нещодавньому дослідженні, яке аналізувало перебіг хвороби серед населення провінції Чжецзян у Китаї з січня по серпень 2020 року, пише Medical News Today.

Науковці, залучивши 730 людей хворих на коронавірус, провели експеримент. Вони відстежили 8852 людини, які контактували з цими хворими, і регулярно брали в них зразки для тестування. Стеження відбувалося впродовж щонайменше 90 днів після контакту, щоб переконатись, чи не з’явились симптоми пізніше.

Зрештою, дослідники обрахували ймовірність зараження, залежно від тих, у кого діагностували COVID-19 після контакту з хворими та дня, коли вони мали контакт з кимось із 730 початкових хворих.

Результати показали, що найбільша ймовірність заразитись від хворого – в проміжку між двома днями до та трьома днями після появи симптомів. Найвищий ризик – у день появи симптомів.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...