Набридло носити маски: люди самі «відмінили» карантин

Поділитися новиною

Пам’ятаєте, як він починався? Коли у жоден із закладів не впускали без перевірки температури тіла, скрізь пахло антисептиком, люди скуповували маски і не цуралися їх носити. Що казати, якщо навіть деякі гадячани боялися виходити зайвий раз із дому і зустрічатися із друзями, аби тільки не підчепити невідому «заразу»…

А що тепер? Відколи, як в країні, на початку літа, послабили карантинні обмеження, частина українців вирішила, що коронавірус зник, відповідно, шансів захворіти більше немає. Тому дехто повністю відмовився від масок і навіть перестав дотримуватись соціальної дистанції. Деякі люди кажуть, що їм набрид карантин і хочеться жити, як раніше, без будь-яких обмежень. Частина ж відверто заявляє, що усі обмеження вже зняті і можна повертатися до звичного життя…

«Для чого ви оцю червону стрічку начепили? І що значить – не можна заходити без маски? Карантину вже немає, уряд вже давно все відмінив! Уже у всіх магазинах пускають без «намордника», тільки ви вигадуєте оці обмеження!

Ви, що не помітили, що люди перестали так хворіти, як це було раніше? Відділення пустують!» – заявив днями один із відвідувачів редакції.

Тому, у зв’язку із щоденним ростом захворюваності на COVID-19, хочемо нагадати усім про те, які карантинні заходи досі діють на території країни.

«Зелена зона» не значить відміна карантину

Нагадаємо, від 17 червня всі регіони України – у «зеленій» карантинній зоні. Проте, це не значить, що обмеження відмінені.

Досі заборонено: 

1) перебувати у громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

2) перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні.

Порушення фіксують практично щодня

Не зважаючи на те, що більшість таки намагається дотримуватись необхідних правил безпеки, поліція області регулярно фіксує чимало порушень карантину. Із початку року на Полтавщині під час проведення рейдів, працівники поліції виявили понад 7000 порушень правил карантину. Було складено понад 5 тисяч постанов на правопорушників і більше 500 адміністративних протоколів.

«Левова частина порушень правил карантину, це поява у громадському місці без захисних масок. А більша частина адмінпротоколів складена на перевізників і на працівників торгівлі та інших об’єктів сфери послуг. Потрібно наголосити, що притягувати громадян до відповідальності має право не лише поліція. Це може робити Держпродспоживслужба, органи місцевого самоврядування, інспекція з благоустрою та інші контролюючі органи», – зазначив Юрій Сулаєв, речник ГУ Нацполіції у Полтавській області.

На Полтавщині фахівці Держпродспоживслужби проводили перевірки на дотримання карантинних обмежень протягом усього літа. Наприклад, у червні, жителі області сумлінніше дотримувались обмежень, тому порушень виявили дуже мало – до десятка. А вже у липні ситуація погіршилась – на кінець місяця порушення карантину встановили на 45 об’єктах. Фахівці видали 45 пропозицій та склали 3 адмінпротоколи. Загалом перевірили 518 об’єктів.

На кінець серпня, спеціалісти Держпродспоживслужби встановили порушення карантину на 30 об’єктах. Про порушення повідомили місцеву владу та Нацполіцію.

Під час рейдів перевірили:

71 продовольчий магазин, окрім ринків. За недотримання карантину надали 9 приписів;

58 непродовольчих магазинів. За недотримання карантину надали 6 приписів;

62 кафе та ресторанів. За недотримання карантину надали 1 припис;

2 перукарні/салонів краси.  За недотримання карантину надали 1 припис;

7 агропромислових ринків. Порушень не виявили;

225 закладів освіти. За недотримання карантину надали 8 приписів;

6 вищих навчальних закладів та 3 гуртожитки. Порушень не виявили;

30 інших об’єктів нагляду (пасажирські перевезення, заклади розміщення, вокзали, торгово-розважальні центри, АЗС, фітнес-клуби, аптеки). За недотримання карантину надали 2 приписи.

Що далі буде з карантином?

У МОЗ кажуть, що він знову посилиться. Адже, протягом попереднього тижня кількість хворих на коронавірус, в Україні і н Полтавщині зокрема, зростає. Також знову збільшується і кількість летальних випадків, внаслідок COVID-19.

Проте, поки що про повернення до жорсткого карантину мова не йде. Зважаючи на різке збільшення кількості хворих, у МОЗ заявили, що готують термінові рішення, які допоможуть врятувати життя українців.

Міністр охорони здоров’я заявив, що карантинні заходи в країні будуть однозначно посилені, бо влада пішла на пом’якшення карантину на прохання людей, які від нього втомилися, а люди перестали його дотримуватись взагалі.

Тому тепер, щоб змусити усіх все ж таки надягати маски, уряд планує підвищити штрафи за нехтування правилами.  Нагадаємо, сьогодні за перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, — тягне за собою накладення штрафу від 17 до 34 тисяч гривень. Для посадових осіб штраф за це ж порушення у рази більший – від 34 000 грн до 170 000 грн.

Не дивлячись на те, що поки що, поточна епідемічна ситуація повністю контрольована,  фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції щодо зростання кількості госпіталізацій і важких хворих на коронавірус. Відповідно до ситуації, адаптивний карантин, а також режим надзвичайної ситуації в Україні продовжили до 1 жовтня 2021 року.

Звертаємось до усіх свідомих громадян – не ставтеся до заходів карантину легковажно і пам’ятайте: недотримання протиепідемічних правил ускладнює ситуацію з поширенням досить серйозної хвороби COVID-19.

Щоб уникнути погіршення епідемічної ситуації та знизити ризики інфікування, необхідно постійно дотримуватися основних правил: носити захисну маску в громадських місцях, дотримуватися соціальної дистанції, систематично мити та дезінфікувати руки, уникати скупчення людей, дотримуватися карантинних правил в громадських місцях.

При появі змін в стані здоров’я залишайтеся дома, звертайтеся до свого сімейного лікаря та виконуйте всі його рекомендації. Бережіть своє здоров’я, своїх рідних, оточуючих та медичних працівників!

Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

Як за кордоном працюють правоохоронці, коли бачать порушення карантинних обмежень?

Французи окрім штрафів мають ще один інструмент. Якщо кафе, ресторан, перукарня чи крамниця порушує обмеження вдруге, то заклад зачиняють до кінця карантину.  Те саме  в Італії. «Навіть зараз ми стягуємо адміністративні штрафи. Це, звісно, не за кримінальним кодексом. Від чотирьохсот євро до 3 тисяч євро. Це стосується переважно крамниць. Також є інше покарання таке, як закриття установи. Від п’яти днів до 30», – розповіла голова місцевої поліції м. Фано Анна Ріта Монтанья.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...