Ґвалт через морозиво: або як пригостити дитину та не отримати підозру

Поділитися новиною

Ще в дитинстві батьки нам говорили, що від чужих людей нічого не можна брати: ні їжу, ні іграшки, ані інші речі. Навіть розмовляти з незнайомими людьми на вулиці небезпечно. Але як бути з тим, якщо людина просто, від щирого серця хоче пригостити незнайому дитину чимось смачненьким. Або ж елементарно – незнайомець запитує дорогу? Та, якщо задуматися, то навряд дорослий буде запитувати важливу інформацію у дитини. Майже кожен із нас, у день пам’яті своїх покійних родичів, роздає печиво та цукерки дітворі. Разом з тим, навіть не замислюючись, що їхні батьки так само як і ми пояснюють, що брати від незнайомців нічого не можна. Тож, перш ніж щось давати незнайомій дитині треба пам’ятати, що навіть один необережний жест в її бік може обурити батьків, або й гірше – ваші дії можуть сприйняти як злочинні.

Історія, яка доводить, що пригостивши дітей морозивом, можна отримати підозру

Ця ситуація сталася на Закарпатті. У Виноградові, місцеву мешканку перелякав чоловік, який хотів пригостити двох її малолітніх дітей морозивом і казав: «Дядько хороший, не бійтеся мене, я дам вам дороге морозиво». Мама написала пост у мережі та звернулася до правоохоронців із заявою про те, що її дітей, імовірно, намагався викрасти якийсь «дядько».

За словами жінки, подія сталася на вулиці Першотравневій. Матір побачила, що водій автомобіля темного кольору розмовляв з її доньками, пропонуючи їм морозиво.

Їй здалося, що чоловік хотів щось заподіяти її дітям. Мабуть, кожен з дорослих теж би запідозрив щось неладне. Просто ми не щодня на вулиці спостерігаємо ситуацію, коли дядько на дорогому авто, пригощає незнайомих дітей морозивом. Їй це здалося дивним.

Історія отримала резонанс, утім пізніше з’ясувалося, що громадянин нічого поганого зробити не хотів — його розшукали копи, яким він розповів про те, що трапилося.

За інформацією пресслужби Національної поліції Закарпатської області, чоловік повідомив, що нічого поганого дітям зробити не хотів. Він пояснив, що працює торговим агентом фірми з продажу морозива. Під кінець робочого дня у нього був залишок товару, тому він вирішив зробити сюрприз для місцевих діток, яких зустрічав дорогою, і пригощав їх десертом. Серед цих дітей виявилися і доньки заявниці. Мешканець сусіднього з Виноградовом села Олешник запевняє, що будь-яких злих намірів у нього не було. Чоловік зізнається, що навіть подумати не міг, що хтось може сприйняти його дії як злочинні. Втім, поліція повідомила, що продовжують перевірку за цим фактом.

Працівники поліції радять дорослим пояснювати дітям про небезпеку, яку може нести спілкування з незнайомими людьми чи, до прикладу, відповідати на їхні запрошення кудись піти чи поїхати.

Згодом і мама дівчаток, Діана Мокар, розповіла у соцмережах:

«Чоловік мене знайшов. Вибачився. Сказав, що не мав поганих намірів. Він працює в компанії, в якій є морозиво. Тому воно у нього було в багажнику і їм він хотів пригостити дітей. Він приїхав на кладовище запалити свічку знайомому. Все добре. Поліція відреагувала, чоловіка допитали. Справа закривається, так як він не хотів зробити нічого поганого.»

Користувачі соцмереж теж коментують ситуацію.

Микола Шевченко:

«Люди зараз злі та невиховані. На добро майже завжди відповідають злом. Добре, що уполіції все з’ясували.»

Ярослава Процюк:

«Люди, що з вами? Нічого не з’ясувавши, викликати поліцію на невинну людину.Таких людей зараз не можливо знайти. Це прекрасна людина.»

Світлана Чорба:

«Якщо я не помиляюся, цього чоловіка звуть Олег. Він – торговий фірми «Ласунка» і дуже хороша людина. Але, на жаль, ми живемо в часи, де є все: брехня, обман, корупція, .трагедії, але це не той випадок. Ми просто вже не звикли до чогось хорошого, доброго і щирого.»

Леся Густа:

«Це прекрасна й щира людина. Завжди пригощав морозивом і моїх дітей. Такі дурниці і наклепи на нього повна нісенітниця. Сама підтверджу в поліції якщо буде потрібно.»

Анюта Климишин:

«Краще пригощати знайомих та односельців. Мене б також насторожило якби незнайомець пригощав мою дитину чимось. Вважаю, що це нормальна реакція матері.»

Юрій Бокотей:

«На жаль, ми живемо в такому суспільстві, що добро сприймають за злочин .

Судячи з коментарів, добре, що людину знають і заступаються. Та й самі правоохоронці з’ясували всі подробиці та зняли обвинувачення з чоловіка. Але є й такі, які в котре нагадують про пересторогу і, що якщо хочеш виявити доброту і щедрість можна це зробити нормальним чином, щоб тебе не обвинуватили. Адже добре те, що добре закінчилося, бо в іншому випадку чоловікові загрожувала б відповідальність за спробу викрадення людини. А це – стаття 146 Кримінального кодексу України. Відповідно до неї незаконне позбавлення волі чи викрадення людини карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк. Також у статті йдеться, що якщо дія вчинена щодо малолітнього та доведено корисливі мотиви, відносно декількох дітей та за попередньою змовою, що несе за собою небезпеку для життя чи шкоду здоров’я потерпілого— карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Також ознакою незаконного позбавлення волі чи викрадення людини є вчинення цього діяння щодо малолітньої, а не неповнолітньої особи. Отже, викрадення малолітньої дитини кваліфікується за ч.2 ст.146 ККУ, а неповнолітньої — за ч.1.

Існує навіть термін – кіднепінг — його використовую для опису викрадання дітей. За останні кілька років, на жаль, це стало поширеним явищем.

Цукерка від водія – стимул для школярів іти до школи

Але є приклади й позитивної благодійності від дорослих.

Лучанин Василь Гордійчук уже третій рік поспіль пригощає пасажирів маршрутного таксі цукерками. Василь Гордійчук, водій маршрутки, розповідає, що гарна традиція сформувалася випадково, за збігом певних обставин.

«На маршруті № 9 їжджу вже понад 12 років. Пригадую, що ця ідея виникла в мене спонтанно. Три роки тому, коли в мене з’явилася онука, я відмовився від куріння й почав купувати собі на заміну цукерки. І от одного разу, коли я працював на рейсі, в салоні розплакалася маленька дитинка, аби втішити її я дав малечі смаколик. Дитина була задоволена та головне – заспокоїлася. Від цього було приємно і мені, бо дитяча радість не зрівняється ні з чим. То з того часу якось так і повелося…», – розповідає пан Василь.

Втім, цукерками водій пригощає лише дошкільнят та першачків, мовляв, старшим дітям батьки дають гроші в школу, то ж ті самі можуть собі придбати бажане.

«Часто буває, що люди дивуються цьому, особливо, коли я кажу, щоб взяли «здачу» для дітей. Але дехто вже звик до цього. Кажуть, що тільки моїми цукерками малечу в школу можна заманити. До прикладу, одна жіночка з Теремного мені розповідає, що коли не може зранку розбудити сина в школу, то каже йому, аби той поспішав, бо сьогодні дядя цукерку дасть. Тож малий кулею збирається на навчання», – каже водій. Та додає, що кожного дня на солодощі витрачає 30-40 гривень, але витрати не головне, бо дитячі усмішки безцінні.

І таких історій можна розповісти безліч. Але висновок може бути тільки один. Кожну дію дорослого можна пояснити по-різному. Тому не кожна дитина візьме щирий презент від дорослого незнайомця і не кожна дія буде оцінена як добрий намір. Адже щодня ми чуємо випадки заманювання дітей у машини з подальшим викраденням, розбещенням та навіть зґвалтування. Часто після цього дітей вже знаходять мертвими. Отже, для того, щоб запобігти або хоча б зменшити кількість випадків викрадення дітей необхідно навчати дітей правильного поводження з незнайомими дорослими, супроводжувати їх на прогулянках. Адже більшість випадків викрадення можуть залишитися нерозслідуваними, а діти — незнайденими.

Будьте з дітьми на зв’язку та домовтеся про дотримання ними необхідних правил:

– не залишатися з незнайомцями наодинці;

-не брати нічого від незнайомців;

– не підходити близько до чужої машини, а тим більше – не сідати в неї;

– ніколи не заходити наодинці у під’їзди будинків, ліфти й інші замкнуті приміщення разом із підозрілими людьми;

– просити допомоги у перехожих, продавців найближчих магазинів тощо;

– у будь-яких небезпечних ситуаціях одразу ж звертатися на лінію «102».

Вікторія Цимбал.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...