Закон не передбачає пільг: як у Харківцях розорюють землі біля ставків

Поділитися новиною

Нещодавно до нашої редакції звернувся житель Харківців, ветеран АТО, Василь Бузало. Каже, що відчуває себе не справедливо обвинуваченим і просить розголосу власної історії, а головне – вимагає справедливості.

Історія Василя Бузала

«У серпні 2014 році, у 55 років, добровільно пішов у військомат та записався добровольцем до ЗСУ. Воював у складі 17 танкової бригади: 7 місяців – Станиця Луганська і 4 місяці – під Авдіївкою. У 2015 році повернувся на додому – живим, але з осколком у грудях.

Коли йшов на службу, не побоявся покинути сім’ю, господарство (3 корови, 6 свиней, 6 га землі, будинок, не вибраний город). Залишив все і пішов на війну з почуттям громадянського обов’язку – боронити і захищати людей та Україну від ворога».

Із 2010 року орендує ставок 0,8 га за межами Харківецької сільради, мав усю дозвільну документацію, зокрема, договір оренди. У 2020 році термін договору закінчився, за браком часу та через ряд причин, заяву на продовження договору оренди не подавав.

За 10 років оренди ставка, навколо нього створив «зону відпочинку»: вивів бур’яни, посадив дерева (ялини, сосни, берізки), викопав криницю. Кожної весни, разом із дружиною навколо ставка висаджує квіти. За словами Василя, зі всіх околиць приїжджають люди, щоб помилуватися природою та сфотографуватися. Комерційною діяльністю не займався, тобто рибу ловили всі бажаючі, а головне – безкоштовно. Кілька бичків, що пасуться на прибережній смузі, не рахується і гарбузики також.

У п’ятницю, 6 серпня, приїхали поліцейські та представники Сарівської сільської ради. Свій візит пояснили, тим, що надійшов виклик на «102». В результаті правоохоронці склали протокол. Копії правда правоохоронці традиційно не залишили.

Перед візитом в Харківці ми подали запит до Гадяцького ВП, нам підтвердили той факт, що 6 серпня на «102» надійшов виклик, заявник скаржився, що житель села Харківці не пускає місцевих до ставка. На виклик виїхали правоохоронці, запросили і представників органу місцевого самоврядування Сарівської сільської ради. Поліцейські склали протоколи за порушення вимог: Земельного, Природоохоронного і Водного кодексів України.

Згідно законодавства України, біля водного об’єкта, який має площу меншу за 1га ширина прибережної природозахисної зони від краю води до межі розораної ділянки має бути не менше ніж 25 метрів. За даною справою внесені відомості до ЄДРДР і ведеться перевірка.

Візит у Харківці

Спеціальних вимірювальних приладів із собою не мали, тому заміри робили кроками. Виміряли відстань від краю води ставка Бузала і межею розораної ділянки – 20 кроків. Для порівняння, аналогічно виміряли і сусідній ставок, від краю води до розораного – відстань тільки 10 кроків. Тож, не озброєним оком видно, що порушення є, але не тільки біля цієї водойми. Ми не фахівці, але дорогою бачили інші ставки, біля яких так як і у Василя посаджена городина.

Тож можемо зробити висновок, що в інших орендарів все добре з документацією, своїми діями кодекси вони не порушують і вільний доступ громадян до водойми забезпечують.

На кожну ситуацію можна поглянути з різних боків. Закони України – явно порушені, але, з іншого боку: посадивши дерева і окультуривши місце для відпочинку, для людей, ніби, й не зробив Василь він нічого поганого. Якщо порівняти діяльність Василя Бузала з діяльністю інших орендарів ставків, то цей приклад господарювання не такий вже й негативний.

Якщо оцінювати з правої точки зору, то притягувати до відповідальності треба майже всіх орендарів, без винятків.

Олександр Товстий, Вікторія Цимбал.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...