У Великобудищанській і Краснолуцькій громадах досліджували питну воду, мікроклімат,освітлення у класах і пісочниці. Є порушення

Поділитися новиною

Гадяцький відокремлений підрозділ  ДУ « Полтавський ОЦКПХ МОЗ» інформує, що радіаційний фон в м. Гадяч за минулий тиждень становив 12 мкр/год при середніх багаторічних показниках до 1986 р. 12-14 мкр/год.

В плані моніторингу з 16.08.21 по 20.08.2021 року відібрано та лабораторно досліджено 3 проби води з відкритих водойм в пунктах культурно-побутового використання в р.Псел, р.Грунь. Відхилень від нормативних показників згідно ДСП №173-96  по санітарно-хімічних показниках  не виявлено. По мікробіологічних показниках (ЛКП)  не виявлено перевищення нормативу.

                                                       Індекс ЛКП                                           Індекс ЛКП

                                                       фактично                                               в нормі до 5000

р. Псел (пляж) м. Гадяч                  4300                                                      5000

                           (2 проби)

р. Грунь м.Гадяч (1 проба)             4400                                             

Патогенних мікроорганізмів в воді не виявлено.

Краснолуцька територіальна громада

З джерел централізованого питного водопостачання (водорозподільча мережа) в дошкільних навчальних закладах та школах Краснолуцької ОТГ досліджено 14 проб питної води на відповідність вимог ДСанПіН  2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Відхилення по санітарно – хімічних показниках виявлено в 9 пробах в т.ч. по вмісту заліза 9 проб (від 0,26 до 1,4 мг/дм3 при нормі до 0,2 мг/дм3). Відхилення від нормативу по мікробіологічних показниках виявлено в 5 пробах – виділено загальні коліформи та ентерококи.

В закладах дошкільної освіти та школах Краснолуцької ОТГ проведено 92 виміри штучної та природної освітленості. Невідповідність рівнів освітлення виявлено на окремих робочих місцях.

Параметри мікроклімату (температура, вологість та швидкість руху повітря)досліджено в 7 школах де проведено виміри на восьми робочих місцях та в 7 ЗДО, де проведено виміри в семи ігрових кімнатах, відхилень від санітарних норм не виявлено.

Загазованість повітря закритих приміщень (фенол, формальдегід, вуглецю оксид) перевірено в 4 школах на п’яти робочих місцях, перевищень нормативу не виявлено.

Досліджено 7 проб піску (пісочниці) в семи закладах дошкільної освіти на наявність забруднення гельмінтами – яєць та личинок гельмінтів не виявлено.

Великобудищанська територіальна громада

З джерел централізованого питного водопостачання (водорозподільча мережа) в дошкільних навчальних закладах та школах Великобудищанської ОТГ досліджено 13 проб питної води на відповідність вимог ДСанПіН  2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною». Відхиленя по санітарно – хімічних показниках  виявлено в 4пробах в т.ч. по вмісту заліза 4 проби (від 0,26 до 1,3 мг/дм3 при нормі до 0,2 мг/дм3). Відхилення від нормативу по мікробіологічних показниках виявлено в 1 пробі – виділено загальні коліформи та ентерококи .

Загальний рівень шуму в класних кімнатах досліджено в п’яти школах. Рівень шуму становить до 36 дБА при допустимій нормативній величині до 45 дБА. Всього замірів – 8.

Загазованість атмосферного повітря в приміщеннях (класах) на вміст формальдегіду та вуглецю оксиду перевірено в п’яти школах на 32 робочих місцях. Вмісту шкідливих речовин вище ГДК не виявлено.

Параметри мікроклімату (температура, вологість та швидкість руху повітря)досліджено в п’яти школах, проведено виміри на 8 робочих місцях, відхилень від санітарних норм не виявлено.

Рівень освітлення (штучне, природне) на робочих місцях перевірено в 5 школах. Обстежено 80 робочих місць. Недостатній рівень освітленості виявлено на 34 (42,5%) робочих місцях (кабінети інформатики).

В закладах дошкільної освіти досліджено 11 проб піску з пісочниць  у восьми ЗДО на наявність  забруднення гельмінтами, забруднень не виявлено.

Досліджено параметри мікроклімату  у восьми ЗДО на 22 робочих місцях, відхилень від санітарних норм не виявлено.

Рівень освітлення (штучне, природнє)в ігрових та спальнях перевірено у восьми ЗДО,  із 22 вимірів в 6 випадках (27,31%) не відповідає нормативу.

Результати аналізів досліджень доведено до відому головам Краснолуцької та Великобудищанської територіальних громад, керівникам відділу освіти. Надіслані  пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Н. Пустовгар, в. о. завідувача Гадяцького відокремленого підрозділу ДУ «Полтавський ОЦКПХ  МОЗ»                                                                

LIVE OFFLINE
track image
Loading...