19 серпня: Яблучний Спас

Поділитися новиною

Сьогодні – Всесвітній день фотографії і День поштової марки, ООН проводить Всесвітній день гуманітарної допомоги, Україна святкує День пасічника, а Афганістан – День незалежності.

Православні християни 19 серпня відзначають одне з важливих двунадесятих свят – Преображення Господнє. Це свято в народі називають Яблучним Спасом, тому що з давніх-давен існує традиція освячувати цього дня врожаї яблук і інших плодів як подяка Богу за зібраний урожай.

З 1997 року в Україні щорічно, 19 серпня, відзначається День пасічника. Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни сьогодні “працюють” близько п’яти мільйонів бджолиних сімей.

У грудні 2008 року Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією оголосила 19 серпня Всесвітнім днем гуманітарної допомоги. Цього дня світова спільнота згадує людей, які віддали свої життя, рятуючи інших. Один із них, співробітник ООН Сержіу Вієйра ді Меллу, загинув у результаті вибуху штаб-квартири ООН у Багдаді, 19 серпня 2003 року.

Всесвітній день фотографії засновано в 2009 році за ініціативи австралійського фотографа Корскі Ара. Цього дня, в 1839 році, громадськості був представлений метод отримання відбитка фото – дагеротипу, прототипу фотографії. Винахід належить Луї Жаку Манді Дагеру, у якого патент на настільки перспективну інновацію викупив уряд Франції, він і проголосив цей винахід “подарунком світу”.

Прикмети на 19 серпня:

Є прикмета, що перше, що можна з’їсти сьогодні – освячене яблуко. Тоді воно може виконати ваше бажання.

Не вбивали сьогодні комах – це було поганою прикметою. А якщо муха сіла на вас двічі – це було до великої удачі.

Погода цього дня розповість про погоду на Покров.

Якщо сьогодні сухо – осінь буде сухою.

Якщо сонячно і жарко- зима морозною буде.

Жовтіють листя на деревах – осінь дуже скоро нагряне.

19 серпня – чого не можна робити, а що потрібно

До Другого Спаса яблука нового врожаю не їли. І лише після освячення в церкві на Яблучний Спас (разом із іншими плодами з саду: виноградом, грушами тощо) яблука подавали на стіл. Зокрема готували з них різні пироги й інші блюда.

Тому збирання врожаю в саду і приготування їжі – єдині роботи, які дозволені і благословенні в свято 19 серпня.

Іменини у Архипа, Макара, Михайла, Петра.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...