День картоплі та День секонд-хенду

Поділитися новиною

Сьогодні є поважна причина посмакувати стравами з картоплі

Сьогодні, у вівторок, 17 серпня відзначаються такі свята:

День картоплі

Сьогодні свято однієї з найпопулярніших овочевих культур в світі. Картоплю можна їсти і сирою, але зазвичай її готують: варять, запікають або смажать. В якому вигляді її вживали мешканці Перу близько 5000-7000 р. до н.е. (саме до цього часу і точки на земній поверхні відносяться перші згадки про цей коренеплід) достеменно не відомо. Зате відомо, що сьогодні картопля є інгредієнтом у незліченній кількості рецептів в традиційних кухнях практично всіх народів світу. Схоже, з тих пір людство не може насититися цим чудовим овочем.

Крім його виняткових поживних властивостей, картопля радує нас високим вмістом в ній вітамінів С, В6, В2 і В3, а також таких корисних для нашого організму елементів як фосфор, залізо, йод, магній, натрій, кальцій, мідь, марганець, цинк, кобальт, нікель, бор тощо.

Традиції та обряди

У народі Авдотью називали Огірочницею, Малинівкою. Господарі 17 серпня намагалися прибрати бадилля, поки воно не висохло, щоб скласти в компостну яму. Крім того, дозрівали цибуля і часник, які чудово підходили для консервації огірків.

У цей період у лісах зріли ягоди дикої малини. Діти у цей день поспішали з самого ранку, прихопивши кошики, набрати побільше солодких ягідок, щоб і самим наїстися, і на варення вистачило. От і прозвали люди 17 серпня «Малинівкою».

Також цю дату вважали останнім днем для збору врожаю огірків, тому що після вони не ростуть, а ті, що виростуть, обов’язково будуть гірчити.

Народні прикмети на 17 серпня:

Яка погода на Явдоху – таким і листопад буде.
Дощ 17 серпня може погубити все неприбране сіно.
Вважається, що в цей день криві огірки виростають, тому урожай краще зібрати раніше.

Що не треба робити сьогодні:

Брати в борг гроші, інакше фінансові труднощі будуть ще довгий час.
Продавати особисті речі.

Іменини сьогодні святкують Антон, Денис, Євдокія, Іван, Костянтин.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...