Через борги гадяцькі «тепловики» відмовляються проводити ремонт мережі

Поділитися новиною

Адміністрація комунального підприємства теплового господарства «Гадячтеплоенерго»  вдалася до суворих заходів, щоб змусити своїх абонентів сплатити за спожите тепло та воду.

Кілька днів тому, на офіційній сторінці підприємства у Фейсбук, оприлюднили оголошення, яке стосується мешканців будинків № 74а та № 76 по вулиці Гагаріна.

Як виявилось, під час опалювального періоду 2021-2022 років, послуга із гарячого водопостачання до вказаних будинків надаватися не буде. Причина цьому – вихід тепломережі із ладу, для відновлення якої потрібно 58 тисяч гривень.

Проте, ремонтувати її підприємство не збирається. Принаймні, найближчим часом.

Таке рішення адміністрація КПТГ прийняла тому, що жителі вказаних будинків заборгували рекордну суму за централізоване опалення та гаряче водопостачання –          будинок № 74а 80 тисяч 686 гривень, а  №76 – 220 тисяч 171 гривню.

Тому, прес-служба підприємства вибачається за незручності, але провести ремонтні роботи не може, через відсутність коштів.    

Гадячани досить активно коментували цей пост у соцмережі:

Дар’я Донос:

«Якби вчасно сплачували, то і ремонтували б! У приватному будинку за 10 тисяч боргу вже б давно відрізали, а тут, вдумайтесь на хвилину, 300(!) тисяч. Вони ж не за один день з’явились…»

Владимир Бакай:

«Навіть і там, де вчасно сплачують, не завжди ремонти проводять! Не було би корупції, на все б вистачало грошей.»

Віталій Дудченко:

«Так, борг дуже великий, а у зв’язку зі збільшенням тарифу, буде ще більший.

Що робить теплоенерго для їх стягнення? Робота зі споживачем (претензійні листи), досудове врегулювання, суд, виконавчі провадження – що з цього робиться?  

Чому не реалізовано механізм по квартирного відключення боржника, адже за борги одних не повинні страждати інші, порядні платники, чи не так? Тільки боржник повинен бути позбавлений послуги, у той час, щоб не страждали сумлінні споживачі.»

До речі, на деякі коментарі у соцмережі прес-служба КПТГ відповідала. Стверджують, що    підприємство регулярно звертається до суду із позовами про стягнення заборгованості за послуги теплопостачання. Проте, це не надто дієвий механізм.

Ми спробували розібратися у тому, чи має право комунальне підприємство не надавати послуги через несплату?

Як виявилось, це цілком законно. Ці питання регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Цивільним кодексом України, Законом України «Про захист прав споживачів», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення

Згідно чинного законодавства, якщо постачальник забезпечував якісними комунальними послугами, але у споживача все одно виникла заборгованість у зв’язку із своїми особистими обставинами, тоді постачальник має право нараховувати пеню або ж взагалі відключити комунальні послуги.

Зауважимо, холодну воду і опалення відключити не мають права, а от газ, електроенергію та гарячу воду цілком можливо.

Відключення за несплату повинно відбуватися тільки після попереднього повідомлення про це споживача. Якщо вас не попередили, значить відключення незаконне.

P.S. Чесно кажучи, як зауважили у одному із коментарів, у всій цій ситуації прикро лише за тих, хто сумлінно сплачував за комунальні послуги. Адже вони постраждали абсолютно без причини.

Підготувала Оксана Кириченко.    

LIVE OFFLINE
track image
Loading...