Фонтан замість пляжу в Гадячі: яка смертельна небезпека криється у живильній прохолоді води

Поділитися новиною

Як приємно у спекотний день опинитися біля фонтану, який б’є струменями води вгору, що потім водоспадом падають донизу. Іноді так і хочеться пірнути у прохолоду, побризкатися або ж хоча б умити обличчя. Зважаючи на це, дітлахів ще важче втримати від спокуси освіжитися у штучній водоймі. Особливо ретельно потрібно стежити за чистотою води. Звісно, проблему легко б вирішили фільтри, якими оснащені фонтани у європейських містах, та вони надто дорогі.

Чи можна купатися у міських фонтанах?

За словами лікарів, цього робити категорично не можна. Вода у фонтанах не очищується, не дезінфікується, у них купаються і п’ють собаки, птахи та безхатченки. У воді фонтанів живе безліч збудників важких хвороб: ентеровірусні інфекції, різноманітні кишкові інфекції, збудники шкірних захворювань, менінгіту, гепатиту А і черевного тифу.

Якщо ви чи ваша дитина випадково потрапили у фонтан, скоріше вимийте під проточною водою тіло. Краще, якщо помиєтеся з милом.

Що можна «підчепити» у фонтані?

Міські птахи: голуби, горобці, ворони шукають залишки їжі, одночасно, пролітаючи над фонтаном, «бомблять» його своїм послідом, у якому є й глисти, і збудники інфекційних хвороб. Все це розчиняється у воді.

Отже, якщо на шкірі у людини є мікротріщинки (а вони є завжди), то через них до організму потраплять стафілококи, стрептококи та інші мікроорганізми.

Дощі несуть у фонтан весь бруд і пил, що є в повітрі. Отже, у ньому накопичуються солі важких металів, сажа. На відміну від природної водойми, фонтан не самоочищається. Наразі налічується більше 70 типів ентеровірусу. Найбільш поширені Есно, Коксакі А і В, 68, 69, 70, 71 типи ентеровірусів. Найчастіше вони активні влітку.

Увесь цей бруд відкладається на дні фонтану, і воно стає слизьким. А відтак на ньому можна послизнутися і впасти, отримавши травму. Якщо вдаритися головою, то можна навіть на якусь мить втратити свідомість і захлинутися. Якщо фонтан підсвічується – не виключена й електротравма. Тому користуйтеся можливістю вдихати вологе, прохолодне повітря поруч із фонтаном, отримуйте естетичну насолоду від його краси, але не заходьте у нього, не вмивайтеся там, і тим більше не пийте з нього.

Як боряться з порушниками за кордоном

У Римі за купання у фонтані доведеться викласти до 600 євро (19 тисяч 158 гривень). Причому поліцейські більше не стануть робити поблажок через те, що іноземні туристи можуть не бути знайомі з правилами. Тепер штраф за купання в історичних фонтанах Рима сягає від €450 до 600 — залежно від того, чи занурювався порушник повністю або тільки мочив ноги, а також від самого фонтану. Штраф буде нижчий, якщо сплатити його поліцейським на місці, пише «Європульс».

Уперше штраф за купання у фонтанах міста римська влада ввела в 2015 році, тоді він був 150 євро. З 2015-го біля фонтанів установлені попереджувальні таблички, а влада просить туроператорів повідомляти своїм клієнтам про заборону на купання.

Проте ні штрафи, ні таблички їх не зупиняють. Наприклад, у 2018 році президент футбольного клубу «Рома», американець Джеймс Паллотта, був оштрафований за купання у фонтані на П’яцца-дель-Пополо після переможного матчу з «Барселоною».

Багато римських фонтанів і джерел є історичними пам’ятками, деякі з них збереглися із часів Стародавнього Риму. Люди стирають камені, а стародавні споруди «зношуються».

Цього року мерія Венеції ввела заборону на купання в каналах. Утім, з огляду на стан води в цих каналах така санкція — це швидше турбота про здоров’я гостей.

Історія, яка доводить – купатися не варто!

Нещодавно на всю країну сколихнула подія, що сталася у Дніпрі – помер малюк, який впав у фонтан і сильно травмувався. Хлопчик наштрикнувся на деталь фонтану й отримав внутрішні ушкодження від струменя води. За смерть дитини через купання у фонтані матері загрожує 5 років за ґратами. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «злісне невиконання батьківських обов’язків».

Трагедія сталася у Дніпрі на очах численних свідків. Чотирирічний хлопчик разом з іншою малечею купався у фонтані, послизнувся під час забавок і випадково сів на наконечник, звідки під тиском виштовхується вода. Мати дістала дитину з фонтану та викликала швидку. До обласної дитячої лікарні хлопчика доправили у критичному стані. Медики вісім годин оперували дитину, але травми виявились несумісні з життям.

«З одного боку це механічне пошкодження в результаті падіння на саму трубу. Це пошкодження промежини. Крім цього, другий механізм – це гідроудар від самого струменя фонтану і були численні ушкодження внутрішніх органів», – розповідає завідувач відділенням реанімації обласної дитячої лікарні Сергій Єгоров.

До речі, перед фонтаном не стоять попереджувальні знаки про заборону купання. Тож, не зважаючи на подію, діти у Дніпрі продовжують купатися у ньому.

Фотографії місця, в якому травмувався хлопчик, опублікувало видання «Інформатор».

На знімках видно, що в воді вже після того, що сталося, продовжують купатися діти. За ними в цей час спостерігають батьки. У самому ж фонтані з води виглядають конструкції, на одну з яких і налетіла дитина.

Примітно, що в 10 метрах від фонтану знаходиться дитячий майданчик, проте дітвору все одно тягне до штучного водоймища, в якому купатися не можна. Тим часом влада Дніпра хоче заборонити купатися у фонтанах після трагедії.

Фонтан замість пляжу в Гадячі

Хоча у Гадячі налічується тільки 2 фонтани і гостро проблема «купання у фонтанах» не стоїть, але не втрачає своєї актуальності. Нещодавно у магазині випадково почула розмову двох жінок, під час якої одна з них розповідала, що водить своїх онуків побовтатися у фонтані, так як вважає це веселою розвагою для дітей. На скільки я зрозуміла, йшлося про фонтан на Сарському. Але, мабуть, ця бабуся навіть не знає про те що це по-перше: заборонено, по-друге – не гігієнічно, так як може викликати безліч хвороб, по – третє: небезпечно для життя – можна отримати травму. На щастя, це поодинокий випадок, адже масового купання у гадяцьких фонтанах не спостерігається. Водночас у соціальних мережах поширюється інформація про те, як діти та молоді люди весело проводять своє дозвілля, купаючись у фонтанах різних міст Полтавщини. Такі хуліганські вчинки переважно викликали обурення, адже фонтани збудовано переважно в центральній частині міста не для купання, а як елемент благоустрою. Насамперед, хотілося б звернутися до батьків, не дозволяйте їм занурюватися у фонтани для попередження травмування та слідкуйте, щоб діти не чіпали форсунок та ліхтарів. Нагадуємо, що першочергова мета фонтанів – естетична, щоб прикрасити місто.

Підготувала Вікторія Цимбал.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...