979 батьків на Полтавщині ухиляються від сплати аліментів

Поділитися новиною

На Полтавщині 24,5 тисячі людей зареєстровані як платники аліментів. Щодо них розпочато відповідні провадження. Про це повідомила в. о. завідувача сектору комунікації з громадськістю Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Катерина Марченко. Суспільне дізналося у фахівчині, яку суму грошей мають сплачувати та яка відповідальність за накопичення боргу.

Аліментами – це гроші на утримання дитини, які один із батьків сплачує добровільно, або їх із нього стягують примусово, а саме:

  • відраховують за добровільно поданою одним з батьків заявою з його заробітної плати, пенсії, стипендії;
  • сплачує добровільно на підставі укладеного між батьками договору;
  • стягують з одного з батьків на підставі невиконання ним свого обов’язку за договором про сплату аліментів;
  • стягуються з одного з батьків за рішенням суду.

Сума аліментів на дитину

Частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України визначено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім, а ще не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Із початку липня в Україні збільшився розмір прожиткового мінімуму, відтак і гарантований мінімальний розмір аліментів.

· для дітей віком до 6 років – 1 006,50 гривень;

· для дітей віком від 6 до 18 років – 1 255 гривень.979 батьків на Полтавщині ухиляються від сплати аліментівpexels.com

Якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконують добровільно, тоді це роблять примусово виконавчі служби.

«З початку року завдяки державним виконавцям Полтавщини з батьків-аліментників було стягнуто понад 151,3 мільйона гривень аліментів», –говорить в.о. завідувача сектору комунікації з громадськістю Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Катерина Марченко.

Покарання за несплату аліментів

За несплату грошей на дитину передбачено: адміністративну, кримінальну або цивільну відповідальність.979 батьків на Полтавщині ухиляються від сплати аліментівpexels.com

Цивільна відповідальність передбачена у разі заборгованості зі сплати аліментів. Щоб ці гроші отримати, інший із батьків має право на стягнення неустойки у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Для цього потрібно звернутися до суду.

Також можуть накласти санкції та заборони на боржників:

  • Якщо гроші не виплачували протягом останніх трьох місяців, їх стягують за рахунок продажу майна і/або відрахувань із заробітної плати боржника.
  • Якщо аліменти не сплачували останні чотири місяці, боржнику обмежують право виїзду за кордон, керування транспортом, користування вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною зброєю. Також не зможуть полювати до повної виплати грошей.

Адміністративна відповідальність за несплату аліментів – виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин. Призначають їх у разі несплати грошей за шість місяців.

Кримінальна відповідальність щодо боржників застосовується у вигляді громадських робіт на строк від 80 до 120 годин або арешту на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Призначають таке покарання за рішенням суду.

Нині на Полтавщині із 24,5 тисяч платників аліментів майже тисяча ухиляється від сплати. Ще у 14 тисяч людей цю суму відраховують із заробітної плати.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...