На Полтавщині зменшилась захворюваність на туберкульоз

Поділитися новиною

У 2020 році в області захворюваність на всі форми туберкульозу, включаючи рецидиви, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшилась на 29,9%.

Про це під час засіданні Полтавської обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності розповів директор КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради», координатор з напрямку «Туберкульоз» Володимир Печериця, повідомляють у КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради».

“У І кварталі 2021 року тенденція до зниження захворюваності зберігається: 7,7 на 100 тис. населення, аналогічний період 2020 року – 12,4 (-37,На сьогоднішній день як в Україні, так і в Полтавській області, для лікування людей із туберкульозом використовується пацієнт-орієнтований підхід до вибору місця лікування. При наявності показань до госпіталізації хворий лікується стаціонарно. При відсутності показань до госпіталізації або після виписки зі стаціонару хворий лікується амбулаторно. Так, у 2020 році 59,5% хворі на чутливий туберкульоз отримували лікування амбулаторно з першого дня лікування, серед хворих лікарсько-стійким туберкульозом цей показник склав 20,8%”, – розповів директор диспансеру.

Володимир Печериця підкреслив, що в області існує кілька варіантів амбулаторного лікування: три кабінети контрольованого лікування консультативно-діагностичних відділень КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер» (ДОТ-кабінети); лікування в амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини під наглядом сімейних лікарів, із якими підписані декларації; ДОТ-кабінети при туберкульозних кабінетах центральних міських та селищних лікарень; контрольоване лікування з використанням інтерактивних засобів зв’язку (відео-ДОТ); контрольоване лікування із залученням психосоціального супроводу.

Керівниця медико-соціальних програм БО «Світло надії» Марія Бондаренко презентувала результати роботи експертної робочої групи з реагування на бар’єри під час лікування та порушення прав людей із туберкульозом. Один із найскладніших бар’єрів – відсутність будь-яких документів у людей із туберкульозом, і, як наслідок, неможливість укласти декларацію з лікарем.

Про стан забезпечення лікуванням, доглядом та підтримкою людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом, децентралізацію та інтеграцію медичних послуг поінформувала учасників зібрання т.в.о. директора КП «Обласний центр профілактики ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» Тетяна Голубєва. За її словами, сьогодні державна політика України у сфері ВІЛ визначена основними напрямками діяльності: запобігання поширенню ВІЛ-інфекції серед громадян, захист та забезпечення прав людей, які живуть з ВІЛ, надання медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ, соціальний захист населення.

У Полтавській області станом на 1 червня цього року мешкають 4900 таких людей, із них 3711 (76,1%) знають про свій статус та перебувають на диспансерному обліку, 3019 осіб отримують антиретровірусну терапію, що становить 81% від активної диспансерної групи, 2 932 особи мають не визначене вірусне навантаження (97%).

Фахівці з різних галузей об’єднуються в міждисциплінарну команду для надання інтегрованих послуг у залежності від потреб пацієнта: лікарі (інфекціоніст, фтизіатр, нарколог, дерматовенеролог); медична сестра; соціальний працівник; за потреби – психолог, юрист та  представники неурядових організацій (БО «Світло надії»; БО «Меридіан»; ПОБФ «Громадське здоров’я»; «Точка опори»; «Позитивні жінки»; ТОВ «Медичний центр здоров’я та реабілітації «100% життя»).

Також під час засідання обговорили облаштування кабінетів замісної підтримувальної терапії, перш за все, у протитуберкульозних закладах, Центрах первинної медико-санітарної допомоги та установах виконання покарань, надання правової допомоги пацієнтам кабінетів замісної підтримувальної терапії у Полтавській області.

Керівник напрямку політики та комунікації БО «Світло надії» Сергій Жук доповів про створення на базі КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради» мультидисциплінарної робочої групи для розробки маршрутів пацієнтів з вірусним гепатитом С для забезпечення їх доступу до діагностики та лікування.

Керівник КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР» Ніна Дурдикулиєва презентувала членам Ради Регіональний Профіль Громадського Здоров’я. Він містить статистичний аналіз показників: кількість яких захворювань на Полтавщині перевищує загальнонаціональні дані; з якими недугами та проблемами Полтавщина справляється краще, порівняно з іншими регіонами.

Згідно з даними даного Профілю в області потребують надмірної уваги кілька напрямків: рівень смертності у дорослих та рівень захворюваності у дітей на злоякісні новоутворення (ці показники є одними із найвищих в Україні); висока захворюваність чоловіків на злоякісні новоутворення легень, трахеї, бронхів; високий рівень абортів, що впливає на приріст населення, фізичне та психічне здоров’я жінок. З іншого боку, зазначила Н. Дурдикулиєва, в області одні з найнижчих рівнів захворюваності на СНІД, вірусний гепатит С та поширеності вірусного гепатиту В. При цьому  потребує уваги ситуація щодо кількості психічних розладів населення через вживання опіоїдів серед диспансерної групи.

Область має один із найкращих рівнів охоплення населення вакцинацією відповідно до Календаря щеплень, зокрема проти Гепатиту В та Поліо-3 до 1 року, тощо.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...