Який сьогодні день, свято, прикмети, традиції

Поділитися новиною

Сьогодні, 13 червня  —   Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, День швейної машини, День звільнення Маріуполя від проросійських терористів. 

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм

Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2014 року. Вона закликає держави вживати дієві заходи для ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають альбінізмом. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення інформованості громадськості про це захворювання.

Згідно зі світовою статистикою, на 20 000 дітей народжується одна дитина з альбінізмом – частковою або повною відсутністю пігменту меланіну. Люди-альбіноси мають дуже світлу шкіру, біляве волосся і вії. 

День швейної машинки

Щороку 13 червня святкують День швейної машинки. Саме цього дня в 1790 році англійський винахідник Томас Сейнт запатентував конструкцію першої швейної машинки, щоправда його винахід не набув широкого поширення. За 80 років Вільям Ньютон Вілсон знайшов малюнки і креслення Сейнта в Лондонському патентному бюро і побудував робочу модель швейної машинки, яка зараз належить Лондонському музею науки.

День звільнення Маріуполя від проросійських терористів

На світанку 13 червня 2014 року розпочалася активна фаза штурму Маріуполя. Штаб-квартиру бойовиків зачищали бійці  батальйону “Азов”. Крім них, Маріуполь звільняли дві роти батальйону “Дніпро-1”, 1-ша бригада Національної гвардії та бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади.

Бій тривав декілька годин. Звільнення Маріуполя стало переломним моментом під час російсько-української війни і завадило подальшій окупації України.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції

  • Цього дня закінчували всі посівні роботи і розпрягали коней.
  • Цього дня заведено займатися повсякденними справами або просто відпочивати.

Прикмети:

  • Сильна роса – до сонячного дня.
  • Увечері немає роси – завтра буде дощ.
  • Зозуля кує – на хорошу погоду.
  • Сон проти 13 червня порожній.
  • В цей день слухали зозулю. Якщо вона кує тихо і рідко, значить погода найближчими днями буде поганою.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто планувати тривалі поїздки та важливі справи на цей день.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...