На Полтавщині створюють унікальний музей скіфської доби у межах «Великого будівництва»

Поділитися новиною

За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» розпочалося створення музею Більського городища на Полтавщині – історичної пам’ятки скіфської доби на півночі області.

Розкопки тут стартували ще на початку XX століття, тому фонди Більського заповідника вже налічують десятки тисяч унікальних знахідок. Це і предмети античного імпорту, рогове блюдо, феноменальні шкіряні вироби, золоті прикраси й не тільки. Усі вони будуть представлені на загал.

Відкрити музей планують у 2022 році. Це буде 2-поверхова будівля у східній стилістиці.

«Історико-культурний заповідник «Більськ» має всі шанси стати відомою на всю країну туристичною родзинкою Полтавщини. Тут творилася історія, кожна часточка землі просякнута скіфською епохою. Під музей ми реконструюємо будівлю колишнього дитсадка. Уже повністю виконали демонтаж і розпочали підготовку до укріплення фундаменту і стін», – зауважив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

Цього року на реалізацію проєкту заплановано фінансування із обласного бюджету у розмірі 2 мільйони гривень,  ДФРР – 10 млн грн. Загальна кошторисна вартість – 32,6 мільйона гривень.

Загалом реконструкція під приміщення музею передбачає підсилення фундаментів та несучих конструкцій будівлі; перепланування внутрішнього простору; внутрішнє та зовнішнє оздоблення з утепленням; влаштування зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж з водопостачання, каналізації, електропостачання, освітлення, опалення, вентиляція, кондиціювання; облаштування благоустрою території.

Також у межах проекту буде створено та побудовано: дизель-електростанцію, артезіанську свердловину, відкритий автомобільний паркінг, зони кемпінгу, «Містечко майстрів», «Скіфські атракціони», декоративний курган; скульптури в скіфській тематиці, паркан і альтанку. Проєктом будівництва передбачено створення безбар’єрного середовища для маломобільних груп населення.

Довідково. Більське городище – городище скіфського часу (кінець VIII-початок III століть до нашої ери), розташоване на височині в межиріччі річки Ворскли та правої притоки Псла річки Суха Грунь в районі села Більськ Полтавського району Полтавської області та села Куземин Охтирського району Сумської області.

Городище складається з трьох укріплених поселень (Куземинське, Західне Більське і Східне Більське укріплення), об’єднаних однією фортечною стіною (Велике Більське городище). Загальна площа городища 4400 га. Для порівняння площа Вавилону – 900 га, він майже в 5 разів менший. Довжина валів – 33 833 метрів. Низкою дослідників ототожнюється з літописним містом Гелоном, який згадує у своїх творах давньогрецький історик Геродот.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...