70% шахрайств на Полтавщині скоюються через Інтернет

Поділитися новиною

З розвитком Інтернет-технологій та соціальних мереж шахраї активно використовують цю сферу для своїх злочинних дій. Загалом, з початку року, станом на 27 травня на Полтавщині зареєстровано 716 випадків шахрайств. 70% з них були скоєні у мережі Інтернет.

Порівняно з 2020 роком, за словами речника поліції Полтавщини Юрій Сулаєв, кількість шахрайств зменшилась на 20%, а розкриття цих злочинів збільшилось на 14%. Попри позитивну тенденцію, громадяни продовжують ставати жертвами злочинців.

Так, нещодавно, працівники карного розшуку Полтавщини спільно з колегами з Кременчука розкрили багатоепізодний злочин. Чоловік використовував популярну Інтернет-платформу, де розміщував оголошення про продаж товарів. Це переважно були будівельні матеріали та техніка. Він просив передоплату товару. Покупці перераховували гроші, після чого “продавець” зникав і обривав зв’язок.

“Працівники поліції провели всі необхідні слідчі дії, залучили фахівців кібербезпеки. У результаті особу підозрюваного було встановлено. Ним виявився мешканець Кременчука. Слідчі довели причетність чоловіка до 15 злочинних епізодів. Збитки, які наніс чоловік потерпілим, становлять близько 30 тисяч гривень. Як правило, суми, які громадяни перераховують шахраям, невеликі і коливаються від 200 до 1 000 гривень. Але кількість таких випадків дуже велика”, – розповів Юрій Сулаєв.

Для безпечного онлайн-шопінгу правоохоронці радять:

– використовуйте лише перевірені ресурси та переконатися у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ у назві сайту на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;

– не передавайте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код, та пін-код), адже працівники банку ніколи не запитують таку інформацію;

– зверніть увагу, що сайти, які приймають онлайн-платежі, мають бути захищеними, для цього в назві адреси вони мають містити https:// та значок “замочок”.

Крім того, рекомендують завжди використовувати післяплату, щоб унеможливити шанси шахраїв заволодіти вашими коштами.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...