На Полтавщині у 2020 році розшукали понад 500 зниклих дітей

Поділитися новиною

Із 2002 року, в усьому світі 25 травня з ініціативи Міжнародного центру пошуку зниклих та експлуатованих дітей відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей.

Символ цього дня маленька квітка – синя незабудка. Назва рослини говорить сама за себе: не забувай, памʼятай мене.

Після занять в школі, 25 травня 1979 року, не повернувся додому шестирічний хлопчик на ім’я Евіан Пейтс. За пошук дитини взялася не тільки поліція і місцева громада – звістка про трагедію не залишила байдужим все американське суспільство. Але знайти хлопчика так і не вдалося. Минуло чотири роки і президент США Рональд Рейган оголосив 25 травня Національним днем зниклих безвісті дітей.

У 1984 році, в США, організували Національний Центр пошуку зниклих безвісті дітей. У 1997 році, так само з ініціативи США, був створений Міжнародний центр пошуку зниклих безвісті дітей.

Страшна статистика

Коли безвісти зникають діти, після перших кількох годин надії на те, що вдасться встановити їх подальше місцезнаходження – залишається дуже мало.

У групі ризику знаходяться не тільки підлітки і маленькі діти, а й навіть немовлята. Статистика показує, що щорічно, наприклад в США, зникає близько 460 000 дітей, у Німеччині ця цифра становить близько 100 000, у Канаді до 40 000, у Великобританії – до 140 000, а в Індії ця цифра становить 70 000 дітей і підлітків.
Ще у 2019 році Міжнародна федерація «Missing Children Europe» оприлюднила страшні цифри: кожні дві хвилини у Європі зникає одна дитина.  

У нашій країні за рік зникає від 5000 до 8000 дітей – в середньому це приблизно 10-20 дітей на добу. Більшість з них знаходять досить швидко, протягом першої ж доби.

Що стосується Полтавщини, то у 2020 році поліцейські розшукали всіх зниклих дітей – а це понад 500. Переважна більшість з них самостійно покидали домівки через непорозуміння з рідними.

Як повідомив нам у телефонній розмові начальник відділу комунікації головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрій Сулаєв, з початку 2021 року, станом на 20 травня, по області надійшло 165 заяв до поліції стосовно зникнення дітей. І наразі всі діти знайдені.

Найпоширеніші причини зникнення неповнолітніх

Одна з головних – конфлікти у родині та з однолітками, небажання батьків вникати у проблеми дітей, схильність до бродяжництва, а також залишення малечі без догляду та низький рівень виховання. Інших же викрадають зловмисники.  У «Службі розшуку дітей» ВГО «Магнолія» до 10 раз на рік стає відомо про випадки викрадення дитини і мова тут про випадки, які тягнуть за собою страшні наслідки. Найчастіше зловмисники намагаються скористатися добротою і довірливістю дитини, аби відвести її за собою у безлюдне місце. Наприклад, можуть казати, що у них загубилось цуценя і просити допомогти його знайти. Або ж пропонувати солодощі, іграшки чи гроші. Краще проблему попередити, аніж потім розбиратись з її наслідками.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...