Сьогодні – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Поділитися новиною

Сьогодні, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього року через карантин всі масові заходи скасовано.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій – державне свято і вихідний день в Україні. Він прийшов на зміну Дню Перемоги, який відзначали в СРСР з 1965 року, а потім в Україні до 2015 року включно.

Так, 9 квітня 2015 року Верховна рада прийняла закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

Цього року святкується 76-та річниця Перемоги.

Сьогодні вшановується пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюється солідарність та бойове братерство усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів. Разом з тим, переноситься акцент з історії воєнних дій на історії конкретних людей, а відтак пропонується відмовитися від святкування на користь вшанування пам’яті.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів. Її графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...