МІСТО БЕЗ ОКОЛИЦЬ: ВІДСУТНІСТЬ АПТЕК ТА БАНКОМАТІВ

Поділитися новиною

Сучасне місто – це комфортний простір, створений для максимальної зручності мешканців. Це стосується не тільки благоустрою вулиць, доріг, або, наприклад, облаштованих парків, але й безперешкодного доступу до найнеобхіднішого – ліків, банкоматів чи терміналів, які іноді потрібні цілодобово.

Але, на жаль, далеко не всі міста нашої країни можуть вважатися дійсно комфортними та сучасними, через відсутність доступу до цих, елементарних «благ». Здебільшого це стосується невеликих міст, де сфера послуг найчастіше зосереджена у центрах. Таким є і наш Гадяч, оскільки, як виявилось, саме це питання стало досить обговорюваним серед місцевих жителів у соцмережах.

Ображені та покинуті

Нещодавно, гадячанка Алла Романець, у приватні повідомлення Інстаграм, поскаржилася на відсутність аптеки на Заярі:

«Доброго дня! Крик душі! З початку березня, у нас не працює аптека. В той же час в центрі міста їх на кожному кроці. Часто чую скарги літніх людей, куди йти по ліки, коли людині погано?.. Адже навіть не всі мали змогу і до цієї аптеки дійти, не кажучи вже про центр. Так це лише Заяр. А люди, що живуть в районі РЕСу, чи питомника? Як бути їм? А якщо захворіє дитина? Тим більше з нинішньою епідеміологічною ситуацією…»

Після публікації цієї скарги, значна кількість громадян підтримала Аллу і в коментарях висловила подібні нарікання, кожен з приводу свого мікрорайону. Як виявилось, майже в кожному віддаленому куточку міста ця проблема актуальна.

Ось тільки невелика частина коментарів:

Вікторія Акованцева-Білан: «В районі малого кругу також немає ні аптек, ні банкоматів чи терміналів – нічого з того, що може бути терміново потрібно людям у будь-який час.»

Ксенія Боклаг: «Банкомат на Заярі також не завадив, а то вже зробили з Заяру погане село.. Квіти в горшках на стовпи вішають тільки до Заяру, а далі напевно місто закінчується…»

Людмила Филь: «По селах теж не погано б було відкрити аптеки, бо спробуй дістатися наразі до міста… Та й банкомати вже можна починати встановлювати, бо в пенсіонерів з вересня почнеться «солодке» життя, коли більшості пенсії переведуть на картки…»

Лариса Супрун: «Як були вибори – у Веприк обіцяли повернути аптеку. Та, нажаль, вибори скінчилися і про обіцянки ЗАБУЛИ.»

Дійсно, якщо звернути увагу на інфраструктуру Гадяча – стає зрозуміло, що всі послуги у нас зосереджені в центрі, оскільки в інших районах розгортати діяльність більшість підприємців, мабуть, вважають не вигідною справою.

Тож давайте розберемося, чому взагалі виникла така ситуація?

Стосовно аптек – відповідь проста. Ті ж пенсіонери, та й не тільки, завжди намагаються придбати ліки дешевше, тому і направляються до соціальних аптек, бо є можливість зекономити. Також нерідко зустрічаються випадки, коли громадяни приїжджають з ближніх сіл, щоб дешевше купити той чи інший препарат.

У зв’язку з цим, аптеки що знаходяться на околицях міста та у селах, стають збитковими і як наслідок – зачиняються.

Це досить поширена проблема, адже власники аптек бажають розташовувати свої відділи там, де зазвичай зосереджений потік покупців.

От і виходить, що в центрі Гадяча, зокрема у районі великого кругу, як то кажуть, «аптека на аптеці».

Стосовно банкоматів та терміналів – їхнє місце розташування вирішує суто банк.

І їх встановлення має бути економічно вигідним з точки зору геолокації. Та, наприклад, у селах чи тому ж віддаленому мікрорайоні міста, наразі банкомат  – це не забаганка, а необхідність, оскільки з 1 вересня більшість пенсіонерів отримуватимуть пенсії та соціальні виплати на банківські картки.

Звісно, громадяни мають право звернутися до банку особисто чи написати звернення з проханням щодо встановлення банківського приладдя на території мікрорайону чи села. Або ж звернутися через канали зв’язку з банком.

Цілодобова підтримка клієнтів Приватбанку: 3700 – для дзвінків (безкоштовно для дзвінків по Україні з міських номерів), або чат «Допомога Онлайн» (з Приват24 або з сайта банку);

Контакт-центр Ощадбанку: 0-800-210-800 та +38 (044)-363-01-33 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по території України). За цими контактами ви можете залишити скарги чи побажання стосовно підвищення рівня обслуговування клієнтів.

Ніхто не винен

Дехто з громадян звинувачував у цій ситуації місцеву владу, мовляв, тільки про центр міста дбають. Але насправді міськрада не має на це ніякого впливу, оскільки згідно статті 1 Закону про підприємницьку діяльність, підприємництво – це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб’єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

А згідно статті 3, підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, якщо це не суперечить чинному законодавству.

Гарний приклад

Що стосується інших міст, таких як  Полтава, Кременчук, Миргород – там у віддалених районах підприємницька діяльність та сфера послуг розвинені набагато краще. І навіть на виїздах з міста, розташовані банкомати, аптеки, автозаправки, кафе та магазини – все, що потрібно для комфорту населення.

Тож добре, що громадяни повідомили про проблему і завдяки розголосу, підприємці та банківські установи, можливо, візьмуть до уваги потреби споживачів.

Анжела Замотаєва.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...