Як святкують Новий рік у різних країнах світу

20201225 124829
Поділитися новиною

20201225 124829У кожній країні є свої традиції під час святкування Новорічних свят. Про деякі з них читайте далі у публікації. 

Україна

На терени Київської Русі традицію святкування Нового року 1 січня приніс цар Петро І 1700 року, запозичивши її в Голландії та інших країн Західної Європи. Раніше Новий рік у наших пращурів розпочинався 1 вересня.

До того ж літочислення далі вели за юліанським календарем, який зберігався на всій території Російської імперії до 1918 року. Через це тривалий час Новий рік на землях, що входили до її складу, не збігався з західноєвропейським.

Відповідно до історичних згадок, Петро І впровадив прикрашання ялинки, святкові привітання, феєрверки, новорічні кумедні костюми з масками. Згідно з царським указом, іграшки на ялинках мали висіти до 7 січня. 1 січня люди мали вітати одне одного з Новим роком, а всі, у кого є невеликі гармати або рушниці, також опівночі мали стріляти в небо у своєму дворі. На великих ж вулицях з 1 до 7 січня вночі треба було запалювати багаття з дров або соломи. Ось що раніше використовували замість бенгальських вогників. У той час люди вірили, що, прикрашаючи ялинку, вони роблять злі сили добрішими. Як і раніше, сьогодні зелена красуня залишається символом новорічного свята.

Лише 1918 року на території України впровадили григоріанський календар, а Новий рік почав збігатися з європейським. Натомість православна церква відмовилась переходити на новий стиль, через це всі нерухомі церковні свята та Новий рік далі відзначають за юліанським календарем.

Оскільки традиційне народне святкування Нового року в Україні мало глибоке релігійне та звичаєве підґрунтя, то люди не могли відмовитися від старовинного обряду прадідів й далі відзначали Новий рік між Різдвом та Водохрещам, тепер не 1-го, а 14 січня. Так в Україні з’явився Новий рік за старим стилем.

Англія

В Англії до свята будинки прикрашають не лише ялинками, а й гілочками омели. Вважають, що ця рослина приносить у дім щастя й охороняє його мешканців від хвороб. Опівночі господар будинку відчиняє задні двері для того, щоб випустити старий рік, а вхідні – для довгоочікуваного нового року. Цікаво, що саме в Англії започаткували традицію обміну різдвяними листівками.

Ірландія

В Ірландії напередодні Нового року двері всіх будинків відчиняють навстіж, і будь-хто може ввійти та долучитися до святкування. Гостя обов’язково посадять на почесне місце й поставлять перед ним найкращі ласощі. А після домашнього застілля ірландці вирушають гуляти на вулицю, адже зустрічати прихід Нового року заведено біля ялинки на центральній площі міста.

Австрія

Австрійці вважають, що для того, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок голови чи свинячого рила – це називається «брати участь у свинячому щасті».

Італія

Найвідоміша новорічна італійська традиція – звільнення помешкань від мотлоху. Тож італійці в Новорічну ніч викидають з дому всі старі або непотрібні речі (інколи навіть з вікон своїх будинків). Уважають, що на місце старих речей прийдуть нові. Із першим днем Нового року пов’язаний ще один італійський звичай – приносити в дім «нову воду» з джерела як символ нового щасливого життя. А от вручати подарунки в Новорічну ніч в Італії не заведено. Їхній Дід Мороз – Баббо Натале – приходить до дітлахів раніше, на Різдво (24 грудня). Але маленькі італійці з нетерпінням чекають ще одного свята – Хрещення (6 січня). Цієї ночі Фея Бефана, зовні схожа на нашу Бабу-Ягу, на чарівній мітлі облітає всі будинки, відкриває їх золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам. А той, хто поводився нечемно, може знайти в своїй шкарпетці біля каміна дрібку попелу чи вуглинки.

Іспанія

В Іспанії Новий рік святкують у колі друзів. Тут є традиція – у Новорічну ніч з’їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом курантів).

Іспанці вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. У місцевих магазинах навіть продають баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже понад сто років: її започаткували 1908 року, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду.

Греція

 Новий рік у Греції збігається з Днем святого Василія, який і приносить дітям подарунки. Цього дня греки, прийшовши з храму, дотримуються певних обрядів. Зазвичай господар будинку освячує в храмі великий гранат і розбиває його на подвір’ї. Чим більше зерен посиплеться з плоду, тим щасливішим буде новий рік. А ще в новорічний вечір у Греції особливого значення надають і звичайному камінню, взятому на дорозі або біля струмка. Будь-який гість, який входить у будинок господарів, має кинути камінь зі словами: «Хай багатства цих господарів будуть такі важкі, як цей камінь».

Болгарія

У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодші діти співають гостям колядки біля ялинки, а ті на знак подяки вручають їм подарунки. Напередодні Нового року в Болгарії купують палички з дерену (кизилу) – обов’язковий атрибут свята. А вже 1 січня діти вітають рідних і близьких зі святом, легенько вдаряючи їх цими паличками. А ще в болгарських будинках з 12-м ударом годинника на мить гасне світло — для новорічних поцілунків. Тільки після них господиня розрізає пиріг із запеченими в ньому сюрпризами (монетки, горішки тощо). Така традиція пирогів-сюрпризів поширена ще в Румунії та Австралії.

Японія

У Японії Новий рік вважають найбільшим святом, тож його відзначають кілька днів. У цей час японці прикрашають вхідні двері вінками з соснових і бамбукових гілок та соломою, щоб відігнати злих духів.

Японці використовують настання Нового року для самовдосконалення. Опівночі починає бити дзвін, що налічує 108 ударів. Кожен удар має вбити одну з людських вад. На думку японців, основних вад усього шість (жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість, заздрість), але в кожного є 18 різних відтінків, тобто загалом виходить 108. Усіх цих вад і треба позбутися в Новому році.

Китай

 У Китаї дату святкування Нового року визначають на основі місячних фаз. Зазвичай вона випадає на кінець січня – початок лютого. Під час святкової процесії, яка відбувається на вулицях в Новорічну ніч, люди запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях в новий рік. Крім того, китайці вважають, що це свято оточене злими духами й нечистою силою, яких потрібно відлякувати петардами та феєрверками. Увечері всі збираються в тісному сімейному колі на святкову вечерю, а вранці наступного дня батьки вручають дітям подарунки – червоні конверти з грошима.

В’єтнам

У В’єтнамі Новий рік зустрічають за своїм місячним календарем – між 21 січня й 19 лютого. Хоча дати в нас не збігаються, але традиція в них цікава. За давнім повір’ям, у кожному будинку живе бог, і на Новий рік він вирушає на небеса, щоб там розповісти, як провів рік, що минає, кожен із членів сім’ї. Цей бог плаває на спині коропа, тому в’єтнамці купують живого коропа і випускають його в річку або ставок.

https://kolo.news

LIVE OFFLINE
track image
Loading...