ЧАС ПРИБУТТЯ «ШВИДКОЇ» ТЕПЕР ЗАЛЕЖАТИМЕ ВІД СТАНУ ПАЦІЄНТА

883340 900
Поділитися новиною

883340 900Кабінет міністрів на засіданні 16 грудня своїм рішенням розділив виклики швидкої медичної допомоги на категорії — залежно від стану пацієнта. Так, створили 4 категорії звернень:

  • Критичні – зупинка дихання, масивна кровотеча та будь-який інший випадок, коли є безпосередня загроза життю людини. У таких випадках бригада має прибути впродовж 10 хвилин;
  • Екстрені – це випадки, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров’я: порушення свідомості, зокрема підозра на інфаркт чи інсульт. «Швидка» має приїхати впродовж 20 хвилин.
  • Не екстрені – пацієнт не у критичному стані, але потребує огляду медика. Це може бути підвищення артеріального тиску, яке не несе загрози, підозра на пневмонію тощо. На такі виклики виїжджатиме «швидка», якщо без цього неможливо обійтись. Але виконуватиме такі виїзди не та бригада, що виїжджає на екстрені та критичні.
  • Непрофільні – коли людина не потребує огляду медика. Диспетчер може надати рекомендації дистанційно, залучивши лікаря екстреної допомоги, або порекомендувати звернутися до сімейного лікаря.

У постанові уряду зазначається, що при критичних випадках, «з огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25% випадків». А при екстрених — не більше ніж у 15% випадків.

Згідно статистики, у містах вчасне прибуття бригад на місце події становить з урахуванням чинного нормативу 88%, у селах — 82%. Водночас кількість викликів у сільській місцевості становить 25% від загальної кількості.

Чиновники переконані, що введення відсоткового критерію вчасності доїзду бригад екстреної медичної допомоги дозволить оптимізувати роботу системи екстреної медичної допомоги, а також визначити ключові показники ефективності роботи системи екстреної медичної допомоги безпосередньо в частині оптимізації місць базування бригад і маршрутів руху.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...