Християни західного обряду святкують Святвечір

rozhdestvo sochelnyk 156816 phtAZGiJ 1024x683
Поділитися новиною

rozhdestvo sochelnyk 156816 phtAZGiJ 1024x683Святвечір святкують католики, протестанти та частина православних церков. 

Сьогодні, 24 грудня, одне з найважливіших свят у християн західного обряду: Святвечір святкують католики, протестанти та частина православних церков. Його відзначають понад мільярд людей у світі, а це приблизно половина всіх християн. Уже завтра вони зустрічатимуть Різдво. Саме цього дня, за григоріанським календарем, народився Ісус Христос. Святкування розпочнуться уже сьогодні. З першою зіркою на небі віряни зберуться на Святвечір у родинному колі. 

Україна – одна з небагатьох країн, які мають Різдва, принаймні так вирішила держава. Справа у тому, що народження Христа святкують за різними календарями. На Заході – за григоріанським, новим, сучасним календарем. Тому і традицію називають західною. А от, наприклад, у Росії, Грузії, Сербії та Україні – за юліанським. Це старий календар, за яким жив світ п’ять століть тому.

Він змінився, але церковники в цих країнах все залишили як є. Про різницю календарів і важливість дат за чаюванням розповів предстоятель православної церкви України Епіфаній. “Календар – це не догма. Календар свого часу був створений, він змінювався, і буде в майбутньому змінюватись. Немає абсолютно точного календаря. Григоріанський теж не точний”, – каже він. 

Наприклад, у 2101 році через неточність юліанського календаря Різдво припадатиме вже на 8 січня. Тобто, календар – це справа земна та не точна. Натомість Різдво – подія духовна. Тому й дата народження Ісуса Христа умовна.

Владика говорить, що в цьому сенсі вона не так важлива. Це не догма, тому дату можна легко змінювати. Найголовніше – зміст, який вкладається в подію. На запитання, чи перейде українське православ’я на сучасний календар, Епіфаній відповів: “Звичайно, ми перейдемо в майбутньому. Я цього не заперечую. Я особисто не проти цього. Більшість повинна сказати, що вона хоче, що вона готова до цього. Коли ми дозріємо, коли український народ буде готовий, то ми перейдемо. Я б вклав це у десятиліття”.

Утім, говорячи про такий перехід, часто не згадують, що перенести доведеться не тільки Різдво, а й всі церковні свята. Наприклад, Миколая – з 19 на 6 грудня, Покрову з 14 на 1 жовтня.

“Христос прийшов у світ, принісши мир! Мир, якого зараз так прагне українське суспільство. Дай бог, щоб в наступному році цей мир запанував в нашій державі! Дай бог, щоби в наступному році ця хвороба, яка зараз заполонила не тільки Україну, а весь світ, поступово відходила! Щоби наступний 2021 рік був роком благості божої не тільки щодо України, але і до цілого світу”, – привітав Епіфаній вірян зі святом. 

“БМ”

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...