БЮДЖЕТ 2021: ЯКІ БУДУТЬ ЗАРПЛАТИ, КУРС ДОЛАРА І ЗВІДКИ ВІЗЬМУТЬ ГРОШІ НА ВАКЦИНИ

бюджет
Поділитися новиною

бюджетПарламент, 15 грудня, 290 голосами «за» затвердив головний кошторис країни. Далі – головне.

 

  1. На що житимемо?

Дохідна частина бюджету затверджена в розмірі 1,092 трлн. гривень. Це на 21 млрд. більше, ніж планувалася спочатку. До другого читання Кабмін збільшив показники по доходах і знизив витратну частину, щоб таким чином зменшити дефіцит бюджету (з 6% до 5,5%).

За рахунок чого пропонується збільшити доходи?

Спецфонд бюджету планують збільшити на 7,4 млрд. гривень за рахунок ліцензій на азартні ігри. Цікаво, що з цих же грошей хочуть профінансувати і витрати на соціально-економічний розвиток регіонів – 5,9 млрд. По суті – це ті гроші, які виділяються на округу нардепів-мажоритарників. Але прописано, що 3,3 млрд. з них – це передбачуваний дохід від оплати за ліцензії на азартні ігри і лотереї. І якщо карантин будуть і далі продовжувати, то не факт, що ці кошти взагалі будуть.

Загальний фонд бюджету збільшено на 13,4 млрд. Зібрати такі гроші планується за рахунок збільшення надходжень від податків, ренти, мита і дивідендів держпідприємств.

Також удвічі збільшили плани з приватизації – з 6 млрд. до 12 млрд.

Але, як кажуть експерти, є дуже великі ризики, що за доходами бюджет -2021 не виконуватиметься. У підсумку, в ньому знову утворюється діра. Одна з головних причин – нереальний курс долара.

 

  1. Яким буде курс долара?

Середньорічний курс долара на наступний рік в бюджеті не змінювали – він зафіксований на рівні 29,1 грн. за долар США.

 

  1. Що буде з витратами бюджету?

Витрати в бюджеті зафіксовані на рівні 1,328 трлн. гривень, що майже на 3 млрд. менше, ніж було в проекті до першого читання.

Кабмін проігнорував рекомендації Ради розглянути можливість підвищення прожиткового мінімуму до реальних цифр (4,5 тисячі для працездатних осіб). Показники прожиткового мінімуму залишили незмінними (2,2 тисячі гривень).

Але при цьому прожитковий мінімум, на підставі якого нараховують зарплати прокурорам, навпаки, збільшили – з 1 тисячі гривень у першому варіанті до 1,6 тисячі в другому. За рахунок цього фінансування прокуратури виросте з 2021 року на 2 млрд. гривень (до 11 млрд.).

Також передбачили збільшення видатків на владу і силовиків.

Для Верховної Ради – на 247 млн. гривень (до 2,5 млрд), на 79,3 млн. зростуть видатки на Кабмін, на 15,6 млн. – Державній судовій адміністрації, на 800 млн. – МВС, на 121,7 млн. – Міноборони ( до 117,6 млрд), на 500 млн. – на Міністерство закордонних справ.

На 143,2 млн. більше дістанеться «Феофанії», яка обслуговує ВІП-пацієнтів (її фінансування на 2021 рік – 1,15 млрд.).

Витрати на Офіс президента в порівнянні з минулим роком зростуть майже на 40%.

А ось по Міністерству соціальної політики фінансування скоротиться: 883 тисяч заберуть із статті на протезування і реабілітацію, 11,3 млн – із компенсацій окремим категоріям населення, 5,1 млн. – з лікування ветеранів .

Витрати на освіту в наступному році зменшать на майже на 4 млрд. Головне скорочення торкнеться місцевих субвенцій на освіту (мінус 2,9 млрд., до 99 млрд.). При цьому вчителям обіцяють зростання зарплат на 26%.

Також обурена медична спільнота.

«Уряд і депутати знову не виконують вимогу національного законодавства, яке зобов’язує їх передбачити в бюджеті на медицину 5% ВВП (тобто, не менше 225 млрд. гривень), і цинічно хочуть поставити медпрацівників за межу виживання в розпал пандемії. Схвалення бюджету з фінансуванням медицини 123,5 млрд. призведе до вкрай негативних наслідків недофінансування сфери охорони здоров’я, відтоку кваліфікованих фахівців, посилення кадрової кризи», – заявили в Київській міській профспілці медиків.

  1. Якими будуть зарплати в 2021 році

Спочатку на 2021 рік планувалось два підвищення мінімальної зарплати – з 1 січня до 6 тисяч, а з 1 липня – до 6,5 тисяч. Але в проекті до другого читання підвищення до 6,5 тисячі перенесли на грудень 2021 року.

Головною інтригою бюджету-2021 були зарплати вчителів і медиків –  зарплати педагогів виростуть на 26%. Молодий учитель без досвіду роботи буде отримувати 9 511 гривень замість нинішніх 7580, а вчитель вищої категорії – 13,4 тисячі замість 10,6 тисячі.

Зарплати лікарів виростуть на третину. Але це явно менше того, що хочуть самі медики. Тобто, середньостатистичний лікар буде отримувати не 9 тисяч, а 12 тисяч гривень, але не 23,5 тисячі, як обіцяв Степанов.

  1. Що буде з пенсіями?

По Пенсійному фонду дефіцит буде покритий з держбюджету на суму 195,3 млрд.

Як зазначають урядовці, надходження від єдиного соцвнеску буде менше, ніж розраховує влада. В результаті ПФ доводиться залазити в борги перед Держказначейством, які незрозуміло чим погашати.

Тобто, якщо план зі збору ЄСВ зірвуть, по пенсійній системі в Україні буде серйозна криза – державі доведеться терміново приймати зміни до бюджету і шукати гроші на пенсії (тим більше, що передбачено кілька етапів підвищення пенсій).

  1. Чи буде в наступному році Коронавірусний фонд?

Спочатку ніякого Коронавірусного фонду в бюджеті не планувалося. Але буквально напередодні голосування, 14 грудня, профільний комітет рекомендував передбачити в спеціальному фонді бюджету якийсь фонд «на вакцинацію і доплати медикам».

Джерелом його наповнення повинен стати НАК «Нафтогаз», а також деякі засоби, отримані від перевиконання бюджетних програм (якщо такі будуть).

У фонд пропонується направити 75 млрд. гривень від «Нафтогазу», які не були заплановані раніше. Нагадаємо: не так давно саме таку суму фінансових порушень з боку НАКу виявила Держаудитслужба. Нібито, в 2018-2019 році «Нафтогаз» не доплатив дивіденди в бюджет. І тепер ці гроші попросять повернути і таким чином доплатити медикам і вакцинувати українців від коронавирусу.

Але незрозуміло взагалі, чи зможе бюджет отримати «зайві» 75 млрд. від «Нафтогазу», так як за 9 місяців цього року НАК отримав збитків майже на 19 млрд. (у компанії пояснили це зниженням цін на газ і доходів від транзиту).

  1. Скільки грошей виділять на дороги?

На програму «Велике будівництво» в бюджеті заплановано 89,5 млрд. гривень. Це не рахуючи 2,5 млрд. на аеропорти, які з’явилися в проекті до другого читання.

Фінансування більше, ніж спочатку виділялося (69,7 млрд). Але в цьому році за рахунок Коронавірусного фонду загальний кошторис на будівництво перевалив за 100 млрд. І ще незрозуміло, як буде в 2021 році. Цілком можливо, що дорожникам додадуть грошей з того ж фонду.

  1. За що будуть жити місцеві бюджети

У місцевих бюджетах, як заявили в Асоціації міст, багато провалів. Зокрема, недофінансування освітньої та медичної субвенцій. Але головні торги велися за паливний акциз.

Нагадаємо: частина акцизу (13,44%) йшла до місцевих бюджетів ще з 2015 року. І, згідно бюджетного кодексу, ця норма втратила чинність ще в 2019 році. Але в минулому році її продовжили на рік. Бюджетний комітет рекомендував Раді зробити те ж і тепер.

У підсумку в Бюджетному кодексі з’явилися відразу дві правки, причому, взаємовиключні. Таким чином, місцеві бюджети отримають близько 7,5 млрд. гривень.

Крім акцизу на паливо, депутати проголосували за продовження ще на рік норми про відрахування податків місцевим бюджетам «Укрзалізницею». Залізничники продовжать платити на місця земельний податок і частину акцизу на паливо.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...