На Гадяччині офіційно зареєстровано близько 200 ВІЛ-інфікованих

maxresdefault1047x400 c9d3787ef7154e07de93ef1e9061102f
Поділитися новиною

maxresdefault1047x400 c9d3787ef7154e07de93ef1e9061102f

За минулорічною статистикою Центру громадського здоров’я МОЗ України було зареєстровано 13 207 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 62 дитини до 14 років). Всього з 1987 року в Україні зареєстровано 346 454 випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 50 691 особа. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 240 тисяч осіб. Розгорнуту інформацію про захворювання та статистику Гадяцького району пов’язану з ВІЛ/СНІД нам надав лікар кабінету «Довіра» КНП «Гадяцька ЦРЛ» В. ОНІЩЕНКО:

Цей день з’явився в календарі трохи більше ніж чверть століття тому – у 1988 році. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна нагода привернути увагу суспільства до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитися над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ/СНІДу.

СНІД – це інфекційне захворювання, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Вірус був відкритий у 1983 році, а вже сьогодні захворювання реєструється в усіх країнах світу. Не оминула ця біда і Україну, де темпи поширення цієї хвороби найвищі в Європі.

У Полтавській області, на даний час, офіційно зареєстровано близько 7 тисяч інфікованих, в Гадяцькому районі – близько 200. А щоб мати уяву про реальну кількість ВІЛ-інфікованих на даній території, за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, потрібно число офіційно зареєстрованих помножити на 10.

Статистичні дані на 1 жовтня 2020 року свідчать, що на обліку перебуває 93 ВІЛ-інфікованих. Переважає статевий шлях передачі інфекції: статевим шляхом інфікувалися 62 особи, парентеральним – 25. У районі проживає 4 дитини, народжені ВІЛ-інфікованими матерями, з них 2 дитини ВІЛ-інфіковані та 2 – ще з невизначеним ВІЛ-статусом. Серед загального числа ВІЛ-інфікованих 39 мають останню стадію хвороби. Але це ще не кінець. При сучасному лікуванні остання стадія ВІЛ-інфекції, що називається СНІД може продовжуватись роками і хворі помирають, як правило від супутніх хвороб, а не від самого СНІДу. Щороку на диспансерний облік реєструється 10-15 ВІЛ-інфікованих. У поточному році станом на 01.10.2020 року взято на «Д» облік 11 осіб.

Вірус імунодефіциту вражає відповідні клітини крові, руйнує імунну систему. Організм ВІЛ-інфікованої людини втрачає здатність боротися з найпростішими інфекціями. Навіть, невразливі для здорової людини мікроорганізми у ВІЛ-інфікованого можуть викликати тяжке захворювання. Хворі на СНІД найчастіше помирають від застудних захворювань, запалення легень, пухлин шкіри та різних органів, туберкульозу, різноманітних інфекційних хвороб. Джерелом інфекції є ВІЛ-інфікована людина – вірусоносій чи хворий на СНІД. У інфікованої людини вірус присутній в усіх біологічних рідинах, але найбільше вірусу (достатньо для інфікування іншого) в крові, спермі, виділеннях жіночих статевих органів, жіночому молоці. Звідси і основні шляхи зараження:

  • використання нестерильних інструментів, які мали контакт з кров’ю, у тому числі шприци та голки, леза для гоління, прилади для манікюру, нанесення татуювання, проколювання вух, тощо;
  • ведення в організм рідин заражених вірусом: наркотичні речовини, переливання крові, в якій знаходиться вірус СНІДу, пересадка органів або тканин ВІЛ-інфікованої людини;
  • статеві контакти, в будь-якій формі, з хворою чи ВІЛ-інфікованою людиною без використання презервативу;
  • передача вірусу від ВІЛ-інфікованої матері ще ненародженій дитині, або під час пологів чи годування грудним молоком.

Практично неможлива передача ВІЛ-інфекції в побуті, а саме: при рукостисканні, обіймах, через посуд, їжу, білизну, гроші, воду, повітря, туалет, ванну, спортивні знаряддя, предмети побуту, тощо.

Із моменту зараження до відчутних ознак хвороби може пройти до 15 років, коли заражена людина почувається здоровою, не звертається за медичною допомогою і в той же час поширює інфекцію, не знаючи про свій ВІЛ-статус.

Поки що ця хвороба невиліковна. Не існує вакцини від ВІЛ та ліків, здатних повністю знищити вірус в організмі людини. Але є лікування, яке потрібно отримувати щодня, все життя, щоб стримати хворобу і жити повноцінно багато років. На сьогодні існує більше трьох десятків антиретровірусних препаратів, систематичне вживання яких, за певними схемами, зупиняє прогресування хвороби, підтримує імунітет, дозволяє на довго зберегти період працездатності, подовжити життя та суттєво підвищити його якість. Для цього необхідно якомога раніше виявити зараження і одразу почати лікування.

Із метою розширення доступу населення району до заходів профілактики ВІЛ-інфекції, покращення діагностики та лікування хворих на ВІЛ/СНІД при поліклінічному відділенні КНП «Гадяцька ЦРЛ» працює спеціалізований кабінет – сайт «Довіра», що забезпечує консультування, тестування на ВІЛ-інфекцію, диспансерний нагляд, лікування опортуністичних інфекцій, призначення та супровід специфічної високоактивної антиретровірусної терапії (ВААРТ). Сайт працює в єдиній електронній системі епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення ВІЛ в Україні.

Єдина можливість діагностувати ВІЛ-інфекцію – пройти тестування (здати аналіз крові). Переваги тестування в тому, що люди, яким діагноз ВІЛ-інфекції встановлено на ранніх стадіях, краще відповідають на лікування і довше живуть здоровим життям. Рання діагностика і своєчасне лікування знижують можливість подальшої передачі вірусу іншим людям. Якщо діагноз ВІЛ-інфекції встановлюється на пізніх стадіях, існує загроза передчасної смерті.

Тестування на ВІЛ проводить кабінет «Довіра» (№104), який працює в поліклінічному відділенні КНП «Гадяцька ЦРЛ» на принципах доступності, добровільності, доброзичливості, безкоштовності, конфіденційності, а за бажанням пацієнтів і анонімності.

Бажаєте дізнатися більше – приходьте на консультацію до кабінету «Довіра», або телефонуйте за телефоном: 3-20-12.

«БМ»

           

LIVE OFFLINE
track image
Loading...