НОВА МІСЦЕВА ВЛАДА. ХТО ЗА ЩО ВІДПОВІДАЄ

хто за що
Поділитися новиною

хто за щоПісля місцевих виборів українці очікують від новообраної місцевої влади вирішення принаймні частини своїх проблем, серед яких незадовільний стан охорони здоров’я та освіти, безробіття, погані дороги, корупція. Що з цього насправді є зоною відповідальності органів місцевого самоврядування та якою мірою місцеві політики можуть впливати на проблемні питання?

Органи місцевого самоврядування на Полтавщині – це 68 місцевих рад, зокрема 1 обласна рада, 4 районні, 3 ради районів в місті Полтава, 60 рад та голів об’єднаних територіальних громад. Чим більше виборців зареєстровано на території адміністративно-територіальної одиниці, тим більше депутатів буде в її раді.

Що відбувається на обласному та районному рівнях?

У складі нової Полтавської обласної ради 84 депутати, оскільки в області понад 1 млн. виборців. Це 79% жителів області. Також на місцевих виборах сформували 4 ради районів Полтавської області – Кременчуцького, Лубенського, Миргородського ( до якого увійшов Гадяцький район) та Полтавського. Виборці Кременчуцького та Полтавського районів обрали по 54 депутати в свої районні ради, Лубенського та Миргородського районів – по 42 депутати.

Що треба знати про повноваження обласної та районних рад?

Перш за все, зазначені ради відповідають за використання коштів місцевих бюджетів, які формуються коштом місцевих податків і зборів, а також дотацій і субсидій із державного бюджету. Хоча проекти місцевих бюджетів складають призначені президентом голови обласної та районних державних адміністрацій, затверджують їх та приймають звітність про виконання бюджету обласні і районні ради. Крім того, депутати цих рад вирішують, який обсяг коштів з дотацій та субвенцій з державного бюджету передати територіальним громадам області. Відзначимо, що у 2019 році видатки зведеного бюджету Полтавської області становлять 14,3 млрд. грн., що вдвічі більше у порівняні з 2014 роком. Це сума бюджетів усіх населених пунктів області.

Обласна та районні ради частково керують лікарнями, школами, театрами, музеями, комунальними підприємствами та іншими об’єктами, які перебувають на їхньому балансі або у спільній власності територіальних громад. Зрозуміти, хто є власником конкретного об’єкта, можна з повної назви (вказано до власності якої ради належить).

Обласні та районні ради також мають певний вплив на сферу ЖКГ. А саме вони встановлюють тарифи на ЖКГ для підконтрольних їм комунальних підприємств, крім тарифів на газ та електроенергію, а також тарифів на тепло і воду, що забезпечуються великими підприємствами. Ради цього рівня визначають правила користування водозабірними спорудами, за допомогою яких задовольняють питні, побутові та інші потреби жителів регіону. Крім цього, голови місцевих державних адміністрацій періодично звітують перед відповідними радами. Тобто, депутати обласних та районних рад здійснюють контроль щодо місцевих державних адміністрацій (МДА). Це повноваження дозволяє забезпечити умовну систему стримувань та  противаг для виконавчої влади на місцях, адже за підтримки ⅔ місцевих депутатів обласна або районна рада може оголосити недовіру голові МДА, якщо для цього є серйозні підстави.

Що відбувається на рівні територіальних громад?

Відповідно до адміністративно-територіального устрою України райони складаються з об’єднаних територіальних громад. Їх в Полтавській області 60 – 16 міських, 20 селищних та 24 сільських. Є ще районні ради в містах (їхні повноваження визначає міськрада, яка в будь-який момент може їх ліквідувати).

Реформа децентралізації та медична реформа принципово змінили роль органів місцевого самоврядування в управлінні медичними закладами. Тепер на центральному рівні визначаються лише загальні принципи політики охорони здоров’я та за встановленими тарифами оплачуються медичні послуги. Всі питання управління і розвитку комунальних поліклінік і лікарень вирішує місцева влада. Це стосується планування мережі медзакладів на території ОТГ так, щоб у всіх жителів був доступ до медичних послуг. Також місцева влада відповідає за закупівлю обладнання, ремонт, утеплення, кадрове забезпечення медичних закладів та інші питання. Щоправда, деякі субвенційні кошти на утримання об’єктів медицини із держбюджету таки надходять.

З соціальним захистом пенсіонерів, людей з інвалідністю, малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб ситуація схожа. Важливо, що ради територіальних громад не просто надають окремі соціальні послуги, а й визначають наявні потреби та планують роботу служб соціального захисту, виходячи з цих потреб. Тобто якщо служби соціального захисту у вашій територіальній громаді працюють незадовільно, відповідальною за це є місцева влада. Що стосується конкретних послуг, ради ОТГ забезпечують соціальні виплати, розв’язують питання опіки та піклування, організовують громадські та тимчасові роботи для безробітних. Також в зоні відповідальності рад організація безкоштовного харчування для малозабезпечених осіб похилого віку та людей з інвалідністю, забезпечення продажу соціальних товарів і багато іншого.

Якщо дороги у вашій територіальній громаді, як після ядерної війни, або відсутні нормальні розв’язки, знайте, що майже повну відповідальність за це несуть депутати вашої міської ради та міський голова. Вони розв’язують всі питання дорожньо-транспортної інфраструктури. Водночас ці повноваження не стосуються доріг районного, обласного чи державного значення.

Ще однією сферою, на яку впливають ради територіальних громад, є житлово-комунальне господарство і, зокрема, тарифи на комунальні послуги. Місцева влада в більшості випадків встановлює тарифи на тепло і воду. Як і в випадку з обласною та районними радами, національний регулятор визначає тарифи на ці послуги лише в разі, якщо їх надають великі підприємства. Крім цього, місцева влада повинна стежити, щоб вся система ЖКГ в територіальній громаді працювала без збоїв.

Повноваження рад ОТГ поширюються і на розв’язання проблеми з побутовими відходами. Місцеві депутати повинні подбати за транспортування, утилізацію і можливість роздільного зберігання побутових відходів. Хоча в Україні немає державної програми, яка зобов’язувала б сортувати сміття, місцеве самоврядування повинно забезпечувати таку можливість для охочих.

Але реалізація всіх цих повноважень неможлива без грошей. Ради ОТГ та їхні виконавчі органи самі визначають, що і в якому обсязі профінансувати з коштів місцевого бюджету.

Важливе місце в системі самоврядування територіальних громад займають міські, селищні та сільські голови, які очолюють виконавчі комітети місцевих рад і визначають їхній склад. Серед ключових повноважень призначення і звільнення керівників комунальних установ і визначення питань, які розглядає місцева рада. Тобто від голів значною мірою залежить, як виконують усі рішення ради.

Підготувала О.Кириченко за матеріалами сайтів «Децентралізація» та «Центр спільних дій»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...