ТОП шахрайств у жовтні

шахрайства 2
Поділитися новиною

шахрайства 2Згідно інформації правоохоронців протягом жовтня 2020 року зареєстровано рекордну кількість випадків шахрайства. Дуже швидко поширюються нові схеми, але й старі не забуваються. Розповімо, що нового вигадали шахраї і нагадаємо найбільш популярні схеми, які досі не вийшли із моди і на які досі «ведуться» люди.

 

Посилка з післяплатою

Хвиля повідомлень в соцмережах показала, що схема поширюється по всій країні. Суть її проста: одержувачу посилки приходить повідомлення про посилку, яку той не замовляв. При цьому посилка з післяплатою, і забрати її можна, тільки сплативши за товар. Після того, коли одержувач відкриває посилку, з’ясовується, що всередині товар, який навіть не замовляли. Розрахунок здебільшого на тих, хто постійно купує товари через Інтернет.

Користувачі мережі діляться своїми історіями:

«Прийшло смс від одного із відділень пошти про те, що прийшла посилка. Але я нічого не замовляла! До сплати 162 грн. – 100 грн грошовий переказ, 20 грн наложка і 42 грн пересилання.»

Подзвонила на гарячу лінію запитала, що в посилці. Сказали, що не знають, в описі стоїть «інше». Пробила телефон в «гетконтакті», пошук видав  «розвод-посилки». Подзвонила на цей номер – відключений. Посилка прийшла з Львівської області. Цікавий ще момент, як пошта могла прийняти таку посилку не знаючи, що в ній, і в описі написати «інше». А може це наркотики?

Посилку я не забрала і нічого не сплачувала!»

 

Юристи радять користувачам уточнювати походження посилки до сплати. Як правило, такі відправлення потрапляють під термін «перше відкриття» – тобто після того, як коробка відкрита, повернути її вміст вже не можливо. Та просять, при отриманні подібної посилки не чекати і не ігнорувати ситуацію, а звертатися в поліцію.

Довірливі або цікаві, а також забудькуваті громадяни найчастіше «ведуться» на такий прийом. Також ця проблема стосується тих, хто багато замовляє в онлайн-магазинах і просто не в змозі відстежити потік посилок.

Представники правоохоронних органів коментують цю ситуацію так:

«Шахраї на те і розраховують. Товар відправлений, людина його сплатила, а це значить, що він сам добровільно прийняв правила гри і купив те, що знаходиться всередині коробки. Довести зворотне буде дуже складно, та й не всі стануть возитись з невеликими сумами.»

Кредит он-лайн

Аферисти дістають ваші особисті дані – ім’я, серію, номер паспорта та ідентифікаційний код, а потім оформлюють на вас кредит онлайн. Решта інформації – це дата народження, номер телефону, орган, що видав паспорт, абсолютно випадкова. Проте компанія, що позику дала, вимагає гроші саме з вас.

«Здивувалась, коли мені зателефонували і запитали про кредит. Спочатку подумала, що кредит мені рекламують, але виявилось усе зовсім не так. Мені  назвали мій номер паспорта, серію, мій ідентифікаційний номер і сказали, що в мене кредит. Ми з чоловіком були вражені», – розповіла жінка, яка постраждала від аферистів.

Вона відразу ж звернулась до поліції, отримала від правоохоронців документ, який доводить, що справу внесли до реєстру досудових розслідувань. Цю довідку жінка надіслала й компанії-кредитору, але там їй лише поспівчували, а кредит закривати не захотіли.

«Кожен день нараховували відсоток. Виходить, що цей шахрай взяв мінімальний кредит у дві тисячі гривень, але ось зараз вже жовтень, і цей кредит вже п’ять тисяч гривень. Він числиться все одно за мною, тобто кредит вони не зняли», – розповідає постраждала.

Ще цікавіше стало згодом, коли вона дізналася, які ж дані надав позичальник-шахрай – із реальними даними збігалася тільки серія та номер паспорта, а також ідентифікаційний код, ПІБ. Контактний телефон,  електронна адреса, дата народження та реєстрації не співпадало.   

Як виявилось згодом, одночасно із цією кредитною компанією ще чотири компанії цього спрямування в цей самий день надсилали заявки, щоб подивитися на кредитну історію ошуканої жінки. Але чотири відмовили цьому шахраєві, а одна видала кредит. 

Фахівці стверджують, що частково у подібних аферах винні кредитні компанії. Адже останні не достатньо ідентифікували людину, якій видали кредит. Тому, якщо ви вже стали жертвою такої афери, обов’язково звертайтесь до суду і заперечуйте свою причетність. Оскільки особисто ви грошей не брали, то суд відмовить фінкомпанії.

Ще один із різновидів, який стосується кредитів – вам телефонують і представляються співробітником фінансової компанії. Кажуть, що, мовляв, прийшло підтвердження на кредит у 10 тисяч гривень. Але ви відповідаєте, що нічого не замовляли. Тоді вам кажуть,  якщо це помилка, то треба відмовитися від кредиту. Скидают в СМС код, який потім просять назвати. Але ці цифри ні в якому разі називати не можна.  Ці цифри та букви, які є в СМС, — це електронний підпис. А це значить, що хтось на вас оформлює кредит, і, назвавши код із СМС, ви стаєте боржником, навіть не підозрюючи про це.

«Вирішимо ваші фінансові проблеми»

Коли старі-нові схеми перестають приносити результати, аферисти починають придумувати щось нове. Нещодавно українцям почали пропонувати розв’язувати фінансові проблеми, прибрати ім’я зі списку колекторів або закрити швидко кредит.

Прикладом нового шахрайства поділилась одеситка Анастасія. Вона взяла кредит в одній з фінансових установ і не погасила його вчасно. За кілька років набігли відсотки та дівчині почали телефонувати та погрожувати колектори. Вона зареєструвалася в групі боржників і погодилася на пропозицію невідомого чоловіка «розв’язати питання» з боргом за 1000 гривень.

«Я заплатила тільки 300 грн. як передоплату, і домовилися, що решту віддам після того, як вони мені пришлють скрін реєстру боржників, де мене вже не буде. Але в підсумку я потрапила під прес шахраїв. Вони мене шантажують, вимагають грошей. Днями зламали мою сторінку в Facebook, виклали нібито мої голі фото… Намагалися зламати банківську картку…»

Експерти відзначають, що шахраї можуть надіслати смс про те, що кредит закритий, надати скан документів, але насправді це обман.

Мамо, я а біді – потрібна допомога!

Це найпоширеніший вид шахрайства. І, не дивлячись на те, що про неї регулярно розповідають, знаходяться такі громадяни, які вперше чують про цю схему. Вона проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починається словесна атака. Розпитують, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує розв’язати питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник тріумфує – жертва «на гачку». Аферисти – хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з’ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

За грошима приїжджають безпосередньо додому до потерпілих. Це найчастіше спільники аферистів, які відповідають за роботу так званого «кур’єра». Потім кошти переказують на рахунки організаторів афери, а сам дзвінок, взагалі, завдяки доступній інтернет-телефонії, часто здійснюють засуджені навіть з колоній за кордоном.

Зняття порчі

Досі знаходить жертв старий, як світ вид шахрайства, пов’язаний зі «зняттям порчі». Цей напрямок відомий у практиці вже досить давно, і розрахований він на уразливу категорію населення: літніх, хворих людей або дітей. Як правило, особи неслов’янського походження психологічно тиснуть на громадян, запевняючи, що їх рідні, або ж вони самі, невиліковно хворі й допомогти позбавитись недуги традиційна медицина не в силі. Налякані постраждалі готові зробити усе задля власного «зцілення», тож і йдуть на будь-які умови зловмисників, залишаючись надалі без своїх цінностей, грошей та з повним розчаруванням у людях.

Хто в групі ризику та як уникнути афер?

На думку експертів, досить часто шахрайство відбувається в інтернеті або по телефону, тому що грабіжник так залишається невідомим, знайти його дуже складно, у тому числі й поліції. Тому людині треба розраховувати на себе, проводити розмови зі своїми рідними, бо група ризику — літні люди і діти. Літні люди, зазвичай, через неувагу чи небажання перевіряти інформацію, а діти, навпаки, через надмірне бажання включитися в цей процес.

Також, наголошуємо, що не варто розголошувати персональну інформацію в інтернеті та прив’язувати банківські карти до номерів телефону.

Часом користувачі соцмереж проходять сумнівні тести в інтернеті. Вони не підозрюють, що таким чином залишають персональну інформацію для аферистів в інтернеті. Крім того, люди підв’язують банківську карту до мобільних телефонів. І є таке поширене шахрайство, коли через номер телефону зловмисник отримує доступ до картки. Аферисти розраховують на те, що людина в емоційному стані не буде уважною, відповідатиме автоматично, а так зазвичай і відбувається.

В разі «зустрічі» з шахраями, в першу чергу необхідно самому перевіряти інформацію. Зараз у майже всіх нас є інтернет, пошукайте гарячий номер банку чи компанії, яка ніби проводить розіграші чи інформує вас про заблоковану карту. Якщо ж знайти інформацію вам не вдалося – звертайтесь до поліції.

Підготувала Оксана Кириченко.   

LIVE OFFLINE
track image
Loading...