Завідувач дитячим відділенням Гадяцької ЦРЛ про ацетономічний синдром у дітей

i94666
Поділитися новиною

i94666Завідувач дитячим відділенням КНП “Гадяцька ЦРЛ” Наталія Собко у соцмережі пояснює, що значить “підвищення ацетону”? 

За останні роки у районі значно збільшилась захворюваність ацетонемічним синдромом серед дітей. Чім обумовлено виникнення такого стану, та чим воно небезпечно для малюка.?

122512886 1094184550998034 1797591558128087001 oОтже, ацетонемічний синдром — це сукупність симптомів, що зумовлені порушенням обміну речовин та підвищенням вмісту у крові кетонових тіл. Ацетонемічний синдром починає формуватися через брак глюкози в організмі. Оскільки дитячий організм інтенсивно розвивається, йому постійно потрібно брати звідкись енергію, а глюкоза і є безпосереднім її джерелом. Якщо її раптом не стало (при порушенні обмінних процесів), то організм починає черпати сили з запасів глікогену, але у малюків його дуже мало, тому основним джерелом глюкози стає жир. Останній, в процесі вироблення цієї самої енергії, розкладається на глюкозу і ацетон. Ось тут і з’являється в організмі ацетон, який повинні були б розщепити спеціальні ферменти, але у дітей їх немає (на відміну від дорослих), і тому його концентрація починає збільшуватися. Крім порушень в обмінних процесах, збільшення ацетону в сечі провокують інші захворювання, наприклад, вірусні чи кишкові інфекції, переїдання, перевтома, стресові ситуації, перевантаження у навчанні, на різних секціях і навіть позитивні емоції в «надлишку».

Ацетонемічний синдром має свої характерні симптоми, оцінити які батьки можуть самостійно. Спочатку виникає нудота, супроводжувана блювотою. Особливість блювоти при «підвищенні ацетону» – циклічність, вона виникає через певні рівні проміжки часу (від 15-20 хвилин до години),спроба напоїти або нагодувати дитину провокує блювання. Після нападу блювоти спостерігається поліпшення загального стану дитини,але тимчасове .З’являється запах ацетону (запах «прілих фруктів») з рота, у сечі і блювотних масах,спазматичний біль в животі. Можливе підвищення температури до 37-39 º С.Пізніше з’являються ознаки зневоднення та інтоксикації організму: м’язова слабкість, бліда шкіра з характерним нездоровим рум’янцем на щоках . Дитина стає млявою і сонливою.

Як діяти батькам, коли вони бачать у своїх дітей ознаки ацетону? Якщо вони спостерігаються у дитини вперше, то необхідно звернутися до лікаря. Якщо дитина й раніше страждала від АС, то першочергово потрібно перевірити вміст ацетону в сечі за допомогою спеціального тесту, який можна придбати в аптеці.

122479234 1094184350998054 6615099169717758714 n Якщо на тест-смужці з’явилося два і більше плюси, то необхідна відповідна терапія.У більшості випадків АС раннє звернення до дільничного лікаря дозволяє провести лікування дитини вдома за допомогою «відпоювання», дотримання дієти, призначення мінімальної кількості препаратів.При перших нападах блювоти, дитині показаний голод. Необхідно зробити очисну клізму з прохолодною водичкою,або з 1-2%розчином соди(1 чайна ложка питної соди на склянку води).

Для того, щоб знизити ацетон в організмі дитини, необхідно давати йому багато пити, але тільки невеликими порціями, по чайній ложці кожні п’ять хвилин. Для пиття найкраще підійдуть лужна мінеральна вода без газу(«Лужанська», «Боржомі», «Поляна Квасова»), солодкий чай з лимоном або компот із сухофруктів, а також сольові розчини «Регідрон», ,»Біогая-ОРС»,»Орсаліт» та інш. об’ємом не менше 100 мл/кг маси тіла на добу.Якщо блювоти немає, з другої доби починають обережно годувати продуктами, які містять легкозасвоювані вуглеводи і мінімальну кількість жиру – рідкою манною, вівсяною або рисовою кашами, сухариками домашнього приготування з білого несолодкого хліба, галетним печивом, картопляним пюре на воді, овочевим супом, печеним яблуком. Прийом їжі – частий і невеликими порціями. Пізніше в раціон харчування можна ввести гречану або пшеничну кашу, парові котлети, рибу.

Якщо стан дитини при АС погіршується, або немає можливості його напоїти, необхідно терміново викликати швидку допомогу Такі діти потребують перебування у дитячому стаціонарі, де до вищезгаданого лікування додають внутрівенну інфузію розчинів. При правильному і вчасно розпочатому лікуванні всі симптоми стихають на 2-5 день захворювання.

Якщо ацетонемічний криз розвинувся вперше, а лікування почалося своєчасно, він знімається швидко. Повторні ж кризи щоразу стають важчими. В лікарні знімають ацетонемічний криз, а далі -справа за батьками: протирецидивний період може тривати і до півроку.

АС рецидивує через недодержання дієти. Важливо тримати дитину тривалий час після кризу на дієті. Дітей з АС не слід перегодовувати, необхідно обмежити вживання м’яса, насамперед жирних сортів, ковбас, копченостей, сосисок, смажених котлет, сметани, вершкового масла, збільшити прийом овочів і фруктів, виключаючи шпинат, щавель, зелену квасолю. Не рекомендується вживати продукти і страви з печінки, мізків, нирок, які багаті на пурини. Передує кризу й вживання у значній кількості продуктів харчування, які містять ароматизатори, стабілізатори, розпушувачі. Не купуйте дітям продукти, що містять консерванти, стабілізатори, барвники, емульгатори, есенції, прострочені молочні та м’ясні продукти, чіпси, горішки, жувальні гумки. Слідкуйте, щоб діти не зловживали солодощами, особливо шоколадом, шоколадними цукерками, газованою водою, тому що ці продукти токсичні і негативно впливають на печінку та підшлункову залозу дітей.

Для дітей з АС потрібне достатнє перебування на свіжому повітрі, регулярні дозовані фізичні навантаження без перевтомлення, достатній для свого віку сон. Доцільно скоротити час перегляду телевізора і роботи з комп’ютером.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...