У Гадяцькому пологовому закінчуються «пакунки малюка»

бейбі
Поділитися новиною

бейбіУ вересні 2018 року в Україні стартував проект «Пакунок малюка». Розробили його із метою надання підтримки від держави для породіль та немовлят. Але наприкінці червня 2020 року Міністерство соціальної політики України повідомило про рішення відмінити процедуру закупівлі одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Рішення прийняв Антимонопольний комітет України за результатом розгляду скарг учасників закупівлі. Що ж сталося?

 

Міністерству соціальної політики у 2020 році потрібно було закупити «Пакунки малюка» для більше 330 000 сімей. Це пакунки з речами першої необхідності для немовлят. Їх безкоштовно видають всім молодим батькам упродовж перших двох місяців з дня народження дитини. В одній коробці – 54 товари.

На початку березня Мінсоцполітики замовило закупити решту потрібних пакунків – 247 947 комплектів – у держустанови «Професійні закупівлі». Але через півтора місяці передумало. З’явився проект постанови, де міністерство просить Кабміну дозволити купити «бебі-бокси» на 1,23 млрд. грн. не за прозорим і відкритим тендером, а за договірною процедурою. Чому? Мовляв, Профзакупівлі затягують тендер. Зрештою, керівника організації Андрія Кузьменка викликали на допит в Державне бюро розслідувань.

У результаті ,в частині областей батьки отримають пакунки малюка уже з запізненням, або і не отримують взагалі.

До речі, коли «Профзакупівлі» почали процедуру закупівель, у чотирьох регіонах вже не було пакунків малюка, закуплених міжнародною організацією. Мова про Рівненську, Тернопільську, Запорізьку і Закарпатську області. За офіційними даними, ще в сімох регіонах проблеми з пакунками немовлят почнуться уже в липні. Це підтверджує й проєкт постанови уряду від Мінсоцполітики.

Виявляється, бебі-бокси за бюджетні кошти з 2018 року закупляла для України міжнародна організація Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС). З цього року закупівлі передали Мінсоцполітики. Але залишків від ЮНОПСу до початку самостійних закупівель України не вистачило, відповідно, утворилась «дірка».

У чому проблема? Їх дві. По-перше, неправильно оцінили залишки. Взимку були оцінки, що закуплених ЮНОПСом пакунків малюка вистачить всій країні до кінця літа. Але згодом дали оновлені дані: у чотирьох областях пакунків малюка вистачить лише до кінця квітня. Почати закупівлі взимку не змогли, бо потрібну для початку процесу постанову уряду схвалили лише 3 березня.

Наразі 13 областей мають запас пакунків малюка до вересня.

У той же час в уряді повідомили, що 30.06.2020 року за результатом розгляду скарг учасників закупівлі, Антимонопольним комітетом України прийнято рішення відмінити процедуру закупівлі одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»:

«Мінсоцполітики з метою забезпечення кожної дитини, яка народилася у 2020 році «пакунком малюка» розроблено проект урядового рішення, яким передбачається запровадити виплату грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на дітей, які народились у 2020 році, та не були забезпечені цією допомогою».

Але чи підтримують цей проект в уряді і коли це буде – поки не відомо.

Ми поцікавилися в пологовому відділенні КНП «Гадяцька ЦРЛ» скільки пакунків залишилося для породіль міста і району та чи є вони в наявності? Завідуюча відділенням Марія Гребінченко відповіла, що бебі-бокси в закладі ще є, але вистачать їх ненадовго. Станом на 21 липня їх залишилось всього 4.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...